Nagyon fejleszt a Nitrogénművek

Összesen 46 milliós beruházással Európa legkorszerűbb műtrágyagyárát hozza létre Pétfürdőn a Nitrogénművek Zrt. Az új üzem idén őszre készül el, míg a termelésbe várhatóan jövő év elején kapcsolódik be.

A Nitrogénművek Zrt. jelenleg folyamatban lévő beruházásainak összértéke meghaladja a 350 millió eurót. Ennek része a Pétisó üzem teljes rekonstrukciója, amelynek során egy új granuláló üzem lép be a termelésbe. Ehhez érkeztek a hatalmas méretű berendezések a napokban, így a szárítódob, a nedves gázmosó és a dolomit por bunker.

Az új granuláló a tervek szerint idén őszre készül el, majd a beüzemelési időszakot követően várhatóan jövő év elején kezdi meg a termelést. Kapacitása naponta 2000 tonna lesz, és mintegy 46 millió euróból valósul meg – tájékoztatott Suba Péter, a Nitrogénművek Zrt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A teljes projekt kivitelezésének koordinálását egy külön szervezeti egység, a Műtrágyaberuházási projekt iroda végzi.

A korszerűsítésnek és kapacitásbővítésnek alapot ad, hogy európai összehasonlításban a magyarországi műtrágya-felhasználás – az éves szinten csupán hektáronként 64 kilogramm felhasznált nitrogén-hatóanyaggal – európai szinten egyelőre a középmezőnyben van. Tehát a hazai mezőgazdaság műtrágya-felhasználásában még jelentős fejlődési lehetőség van, s a Nitrogénművek szerint így a következő években éves szinten akár 4-5 százalékkal növekedhet. Emellett az exportpiacok kereslete is bővülést mutat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.