Euróövezeti válságcsúcs lesz májusban

A görög adósságválság fejleményei miatt euróövezeti válságcsúcs összehívását jelentette be szerdán Herman van Rompuy, az EU soros elnöke. Eközben szerdán soha nem látott szintre emelkedett a görög CDS árazása Londonban.

A csúcstalálkozó időpontja várhatóan május 10-én, vagy akörül lesz.

Van Rompuy tokiói sajtóértekezletén sietett hangsúlyozni, hogy az Athénnal folytatott tárgyalások megfelelően haladnak és nincs szó adósság-átütemezésről. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) időközben azt jelentette be, hogy a Görögországnak szánt - eredetileg 15 milliárd eurós - hitelt 25 milliárdra emeli.

Ugyanakkor a Standard & Poor's keddi görög leminősítésének bejelentése után szerdán tovább nőtt és soha nem látott szintre, 900 bázispont fölé - a vezető euróövezeti tagállamok átlagának több mint a tízszeresére - emelkedett a görög szuverén adósságtörlesztési leállás ellen köthető ötéves lejáratú határidős biztosítási ügyletek (CDS) árazása Londonban. Kedden este még 823 bázispontnál járt az árazás.

A leminősítés 10 százalék fölé emelte a tízéves görög államkötvények hozamát is: szerda délelőtt már 10,13 százalékon állt a hozam.

A görög CDS árazások rekord szintű növekedése az összes magas államháztartási hiánnyal küzdő euróövezeti ország CDS-árazását is jelentősen emelte a szerda délelőtti kereskedésben.

Új egyéves mélypontra zuhant az euró árfolyama is a dollárhoz képest: szerda délelőtt 1,3142 dollárt ért egy euró a londoni bankközi devizapiacon.

Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Görögországnak szánt közös pénzügyi segélymechanizmusáról május 2-án zárulnak le a tárgyalások. Ezután az EU állam- és kormányfői, illetve az IMF a tervek szerint május 10-én szavaznak a tervről - közölte kedden a német kormány írásos formában a német alsóházzal.

Amennyiben zöld utat kap a terv, Görögország május 19-éig megkapja a hiteleket, pont akkor, amikor egy közel 9 milliárd eurós adósságot kell újrafinanszíroznia.

Az egyre valószínűbb forgatókönyv szerint az eurózóna egésze 30 milliárd euróval, az IMF további 15, esetleg 25 milliárd euróval járul hozzá a jelentősen eladósodott Görögország megsegítéséhez.

A CMA DataVision e hónap elején ismertetett, idei első negyedéves adóskockázati összesítése szerint Görögország változatlanul a világ tíz legkockázatosabb adós államának mezőnyében van, olyan országokkal osztozik a felső tízes törlesztéskockázati listán, mint Venezuela, Pakisztán, Ukrajna, Irak, vagy Egyiptom.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.