Visszacsúszott az Euromoney listáján Magyarország

Romlott valamelyest Magyarország általános országkockázati besorolása a londoni Euromoney gazdasági folyóirat által összeállított legújabb globális sorrendben, de a magyar gazdaság továbbra is a 186 országot soroló lista legkevésbé kockázatos felső harmadában van.

Romlott valamelyest  Magyarország általános országkockázati besorolása a londoni  Euromoney gazdasági folyóirat által összeállított legújabb globális  sorrendben, de a magyar gazdaság továbbra is a 186 országot soroló  lista legkevésbé kockázatos felső harmadában van.


Magyarország a tavaly őszi 48. hely után most az 54-ikre került,  a legnagyobb londoni gazdaságpolitikai magazin által több tucatnyi  piaci és politikai elemző értékelése alapján félévente összeállított  - a lap márciusi kiadásában közölt - kockázati rangsorban. A térségi  EU-országok közül a legjobb helyen továbbra is  Szlovénia áll, amely  a tavaly szeptemberi listán elfoglalt 26. helyéről a 24-ikre lépett  előre.


Az idei tavaszi országkockázati összesítés egyik feltűnő  jellegzetessége, hogy Csehország változatlanul megelőzi Szlovákiát -  sőt növelte is előnyét -, annak ellenére, hogy utóbbi az előző  kimutatás óta az euróövezet tagja lett. Csehország az őszi  Euromoney-listán a 38. helyen volt, innen most a 32-ikre emelkedett;  Szlovákia a 39-ikről a 34-ikre lépett fel.
Az első helyezett ezúttal Norvégia, a megszerezhető általános  100 pontból 96,37-tel. Utána a tavalyi listavezető Luxemburg, majd  Svájc és Dánia következik.


Az Egyesült Államok - az éppen onnan kiindult súlyos globális  pénzügyi válság ellenére - a tavaly őszi 10. helyről a 6-ikra  került. A Euromoney ehhez fűzött kommentárja szerint "kevesen  gondolták volna", hogy Amerika biztonságosabb befektetési célponttá  vált az elmúlt félévben, de bizonytalan időkben a befektetők "a  saját fejük után mennek", és talán az új amerikai elnök, Barack  Obama személye is jelent bizonyos felhajtóerőt.  


Japán szintén előrelépett, egy hellyel a 17-ikre, jóllehet a  japán gazdaságra minden eddiginél rosszabb idei kilátásokat jósolnak  a nagy londoni elemző házak.


A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének e  hétvégén közölt, meredeken rontott új prognózisában például az áll,  hogy a cég az idei első negyedévre, éves összehasonlításban 15  százalékos, 2009 egészére 7,7 százalékos visszaesést vár a japán  hazai össztermék-értékben (GDP).


A Euromoney új országkockázati listáján - a számos kritérium  alapján összeállított osztályzati rendszer alapján - a megszerezhető  100 pontból Magyarország a tavaly őszi 66,43 pont helyett most 57,34  pontot kapott az általános kockázati kategóriában.
A legfontosabb részmutatók közül a politikai kockázat  pontszáma a fél évvel ezelőtti 17,48 után ezúttal 17,43 lett. Ebben  a kategóriában 25 pont a legjobb osztályzat, vagyis ez jelzi a  legkisebb kockázatot.


E részmutató nem a tényleges belpolitikai kockázatot méri, hanem  azt, hogy az egyes országok milyen eséllyel válhatnak nem fizetővé  az import és az adósság után, illetve tagadják meg a külföldi  részvénybefektetések osztalékának vagy a befektetett tőkének a  hazautalását.


A magyar helyezésre a legnagyobb nyomást a gazdaság állapota  gyakorolja. A Euromoney által megkérdezett szakértők az általános  gazdasági teljesítményre a lehetséges 25 pontból a tavaly őszi 10,36  pont most csak 7,62 pontot adtak Magyarországnak.


A Euromoney ugyanakkor a szuverén hiteltörlesztési késedelmek és  átütemezések kategóriájában értelemszerűen most is megadta a  lehetséges legjobb 10,00 pontot, mivel Magyarországnak az elmúlt  félévben sem voltak törlesztési hátralékai és átütemezett adósságai.


A hitelminősítési kategóriában elért pontszám azonban romlott:  Magyarország a megadható 10-ből a tavaly őszi 6,56 pont után az új  listán 5,47 pontot kapott.


Az előző országkockázati rangsor kiadása óta mindhárom nagy  nemzetközi hitelminősítő - Standard Ú PoorÍs, MoodyÍs Investors  Service, Fitch Ratings - rontotta egy-egy fokozattal a magyar  szuverén adósosztályzatot, az SÚP és a Fitch "BBB plusz"-ról  "BBB"-re, a MoodyÍs "A2"-ről "A3"-ra. Mindegyik besorolás ugyanakkor  továbbra is befektetésre ajánlott, sőt a MoodyÍs változatlanul az  elsőrendű "A" kategóriában tartja nyilván a magyar adósságot.

A tőkepiaci finanszírozási hozzáférés könnyűségét vagy  nehézségét osztályozó kategóriában a Euromoney a lehetséges 5  pontból a tavaly őszi 4,25 pont után most 3,88 pontot adott  Magyarországnak.

Az új Euromoney-lista utolsó, 186. helyére ezúttal Zimbabwe  került, a lehetséges 100 pontból 5,49-et szerezve.
A tavaly szeptemberi utolsó helyezett Irak azonban látványos  emelkedéssel a 167. helyre került.

India és Izland helyzete romlott a legnagyobb mértékben a tavaly  szeptemberi sorrendhez képet. Az előbbi az 56. helyről a 78-ikra  csúszott vissza, elsősorban a Mumbaiban elkövetett terrormerénylet  hatásaként, az utóbbi pedig a 19. helyről fél év alatt a 39-ikre süllyedt az izlandi bankrendszer összeomlása miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.