Euromoney: idén is az OTP a legjobb magyar bank

Idén is az OTP Bankot választotta a legjobb magyar banknak a londoni Euromoney gazdasági magazin, amely minden évben globális pénzintézeti rangsort állít össze.

A legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi szakfolyóirat júliusi számában közölt elismerési lista - 2009 Awards for Excellence - szerint az OTP "továbbra is egyértelműen piacvezető" Magyarországon. A cég 2008-ban a teljes magyar bankszektor adózott eredményének 40 százalékát adta, a lakossági betétállomány 30,4 százalékát kezelte, a háztartások hitelállományán belül pedig 29,6 százalékos részesedése volt.

A Euromoney e globális rangsorokban már több éve rendre az OTP Bankot nevezi meg a legjobb magyar banknak. Az egyik korábbi Awards for Excellence-ben a pénzügyi magazin azt írta, hogy az OTP "valószínűleg Kelet-Európa legnagyobb üzleti sikersztorija", a tavalyi listán pedig a közép-kelet-európai térség legjobb helyi egyéni bankja címet kapta a magyar pénzintézet.

A magazin a térségi vállalati szektor egészére kiterjedő idei felmérésében - amelynek eredményét a májusi lapszám közölte - elemzői és piaci vélemények alapján az OTP-t választotta a legjobb magyar vállalatnak. A júliusi kiadásban ismertetett idei globális banki ranglistán az osztrák RZB/Raiffeisen International lett a legjobb nemzetközi bank a közép- és kelet-európai piac egészén. Az indoklás szerint a bankcsoport jelentős térségbeli múltja révén jól tudja kezelni a helyi kockázatokat.
A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő hétfőn gyengébb kockázati kategóriába sorolta át a magyar bankrendszert, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy a bankszektor állami támogatása a tulajdonosi finanszírozás gyengülése esetén költségvetési korlátokba ütközne.

Az intézkedéshez fűzött elemzésben az S&P elismerte, hogy a magyar bankrendszer hitelképességét és stabilitását alátámasztja a külföldi banki stratégiai befektetők magas tulajdonosi aránya, és az anyabankok még növelték is finanszírozásaikat és tőketámogatásukat azóta, hogy a szektor üzleti ciklusa tavaly lejtmenetbe fordult.
Mindazonáltal a finanszírozás és a tőketámogatás szűkösebbé válhat, tekintettel arra, hogy a tulajdonos bankok saját pénzügyi kapacitásai is feszültebbek a szektorbeli visszaesés és a térségi recesszió miatt, állt a Standard & Poor's elemzésében, amely szerint a külföldi tulajdonosok anyavállalati támogatásának bármely esetleges gyengülését nem lenne könnyű közfinanszírozási forrásokból ellentételezni, a költségvetési korlátok miatt.

Herbert Stepic, a Raiffeisen International vezérigazgatója azonban a Euromoney folyóiratnak elmondta: a kelet-közép-európai gazdasági problémák ellenére a cég továbbra is teljes mértékben elkötelezett térségi tevékenységének folytatása mellett. Stepic szerint a Raiffeisen célkitűzése az, hogy "pánik helyett átsegíti az ügyfeleket a válságon". Hozzátette: a bank üzleti modellje a szerteágazó tevékenység révén "beépített biztosítékokat" tartalmaz. A vezérigazgató szerint a cégnél az elmúlt időszakban a hangsúly a növekedésről és a profitról átkerült a tőke és a likviditás megőrzésére, és elsősorban a válságkezelésre.

A londoni szakfolyóirat idei globális Awards for Excellence-listáján a világ legjobb bankja a londoni székhelyű HSBC, a legjobb befektetési bank pedig a Crédit Suisse lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.