EU-segélyt kap Szerbia

Mivel az Európai Unió döntéshozói nem szeretnék, ha a válság miatt megtorpanna Szerbia közeledése a közösséghez, 100 millió eurós támogatást szavaztak meg az országnak.

Az Európai Bizottság pénteken úgy döntött, hogy 100 millió euróval támogatja Szerbia költségvetését, s jóváhagyott egy 85 milliós segélycsomagot a Nyugat-Balkán államainak és Törökországnak is - jelentette be a Bizottság belgrádi képviselete.

A 100 millió eurós segítséget a nemzetközi válság miatt rohamosan növekvő szerb költségvetési hiány tette szükségessé. Olli Rehn bővítési biztos szerint a támogatás révén Szerbia folytathajta az EU-integrációhoz kapcsolódó reformjait, amelyeket a válság miatt máskülönben elhalasztana. A segély tehát elsősorban azt szolgálja, hogy ne álljon le az ország közeledése az EU-hoz.

A 85 millió eurós segélycsomagból - Törökországon kívül - Albánia, Bosznia és Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia részesedik. Az összeg annak a nyugat-balkáni válságkezelési programnak a része, amelyhez az Európai Bizottság 150 millió eurót biztosít, a partner nemzetközi pénzügyi intézmények pedig - például az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank - további 600 millió euró értékű kölcsönt folyósítanak. Az Európai Bizottság hamarosan jóváhagyja a Bosznia és Hercegovinának szánt 39 millió eurós válságkezelő csomagot is - közölték Belgrádban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.