EU-kifogások a Microsoft ellen

Az Európai Bizottság kifogásolta a Microsoftnál, hogy a Windows 7 operációs rendszer egyik verziójában a felhasználók másfél évig nem választhattak maguknak szabadon böngészőt. Az amerikai szoftvermulti elismerte korábbi ígéreteinek megszegését, ami 7 milliárd dolláros büntetést is maga után vonhat.

Az Európai Bizottság szerdán írásbeli kifogásokat intézett az amerikai Microsofthoz.

A szoftvervállalat korábbi vállalásai ellenére ugyanis a Windows 7 egyik verziójában a felhasználók a telepítés után másfél évig nem választhattak szabadon, hogy melyik böngészőt szeretnék használni.

A Microsoft elismerte, hogy a Windows 7 operációs rendszernek a 2011 februárjában kiadott, 1-es szervizcsomaggal frissített változatában 2012 júliusáig valóban nem jelent meg a böngészőválasztást lehetővé tevő ikon.

A bizottság 2009-ben találta versenykorlátozó hatásúnak a Microsoft gyakorlatát.

Más böngészőfejlesztők panaszai alapján megállapították, hogy a Windows operációs rendszerekben alapértelmezett böngészőként csak a Microsoft saját szoftvere, az Internet Explorer kapott helyett.

Ezt követően a redmondi cég vállalta, hogy az Európai Unióban forgalomba hozott Windows operációs rendszerekben 2014-ig elhelyeznek egy olyan ablakot, amely a felhasználó számára lehetővé teszi a különböző gyártású böngészők közötti választást.

A bizottság jelenlegi aggályait úgynevezett kifogási nyilatkozat formájában jutatta el az amerikai nagyvállalathoz, amelynek jogában áll reagálni a brüsszeli testület aggályaira írásban, és szóbeli meghallgatást is kérhet.

A bizottság esetleges büntetés kiszabásáról csak azt követően dönt majd, ha a Microsoft is kifejtette álláspontját az ügyben. Ha a bizottság megállapítja, hogy a Microsoft megsértette a korábbi megállapodást és a piaci verseny szabályait, a kiszabott bírság a több mint 70 milliárd dolláros éves forgalmat lebonyolító vállalat bevételeinek tizedét is elérheti.

A bizottság szerdán az októberi kötelezettségszegési csomagról is döntött, amelynek keretében 16 országgal szemben lépett új szakaszba a kötelezettségszegési eljárás. A testület 25 esetben fogalmazott meg úgynevezett indoklással ellátott állásfoglalást, és 10 esetben fordult az Európai Bírósághoz.

Magyarország nem szerepel e kötelezettségszegési csomagban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.