EU-csúcs: zuhanással kezdhet a tőzsde

Csökkenéssel kezdhetik a pénteki kereskedést az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek, miután az európai állam- és kormányfők péntek kora reggeli megállapodása egyelőre nem győzte meg a piacokat arról, hogy átfogó megoldás születhet az euróövezeti gondokra. Elemzők szerint a londoni FTSE-100 0,7 százalékos, a frankfurti DAX-30 1,00 százalékos, míg a párizsi CAC-40 0,7 százalékos csökkenéssel nyithat.

Az európai uniós tagállamok állam- és kormányfői csütörtök este munkavacsorával kezdték meg a tárgyalásokat az Európai Unió alapszerződésének módosításáról. Az egész éjjelen át tartó tanácskozáson bizonyossá vált, hogy nem születhet olyan megállapodás, amellyel valamennyi 27 tagállam egyetért.

Terry Pratt, az IG Markets elemzője szerint " a költségvetési koordinációs törekvések egyesek ellenállásába ütközött,... így a kereskedők kockázatkerülő hozzáállást választanak a hétvége előtt". A befektetők a mostani tanácskozást is az utolsó lehetőségnek kiáltották ki, így az ideges hangulatban a piacok rövid távon hajlamos lesznek az események túlreagálására - tette hozzá.

Csütörtökön a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,0 százalékos csökkenéssel 5.491 ponton végzett. A frankfurti DAX-30 1,92 százalékos eséssel 5.879 ponton zárt. Párizsban a CAC-40 2,47 százalékkal 3.099 pontra süllyedt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.