EU-áldás a Hankook állami támogatására

Kedden jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy a dél-koreai Hankook mintegy 18 milliárd forintos állami támogatás segítségével létesíthessen gumiüzemet Rácalmáson.
Jóváhagyta kedden az Európai Bizottság, hogy a Hankook 57,9 millió euró (mintegy 18,1 milliárd forint) állami támogatást kaphasson a Rácalmáson épülő gumiüzem felépítéséhez.

A brüsszeli testület közleménye szerint a beruházás elősegíti a régió fejlődését, az állami támogatás pedig csak korlátozott mértékben torzítja a piaci versenyt, ezért összhangban van az EU regionális támogatásokra vonatkozó szabályaival.

Hankook - az állam közel 20 milliárddal támogatja rácalmási gyárépítésüket
Az állam közel 20 milliárddal támogatja rácalmási gyárépítésüket.
Móricz Simon / Népszabadság

 

A Hankook beruházása a tervek szerint 950 új munkahelyet teremt Rácalmáson. Ezzel anélkül lendíti fel a régió fejlődését, hogy indokolatlanul torzítaná az egységes piacot – idézi a bizottság közlemény a bizottság versenypolitikáért felelős tagját, Joaquín Almuniát.

A közleményből az is kiderül: Magyarország tavaly decemberben tudatta Brüsszellel, hogy 24,1 millió euró közvetlen támogatást és 33,82 millió adókedvezményt akar nyújtani a Hankooknak a rácalmási beruházás támogatására. A projekt teljes értéke 305,5 millió euró, átszámítva mintegy 95,6 milliárd forint.

A bizottság közleményében azt is ismerteti, hogy a Fejér megyei térség az ottani magas munkanélküliség miatt jogosult a regionális támogatásra, de mivel a támogatás mind összegét tekintve, mind a beruházás összértékéhez mérten nagy, ezért Brüsszel kénytelen volt megvizsgálni, összhangban van-e az uniós szabályokkal. Végül a bizottság azt állapította meg, hogy a beruházást követően sem lesz a Hankook részesedése 25 százaléknál nagyobb sem az uniós, sem a világpiacon, és a létrehozandó termelési kapacitás sem haladja meg a piac öt százalékát.

Ezért a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedés regionális fejlődésre gyakorolt pozitív hatása ellensúlyozza az állami támogatás által okozott versenytorzulást - áll a brüsszeli közleményben.

Az Európai Bizottság a szlovén és a német regionális támogatási tervek mellett Magyarország 2014 és 2020 közötti, úgynevezett regionális támogatási térképét is jóváhagyta kedden. Ebben Magyarország azt állította össze Brüsszel számára, hogy a tavaly nyáron elfogadott, új regionális fejlesztési szabályoknak megfelelően milyen földrajzi eloszlásban milyen megfontolások alapján részesítene vállalkozásokat regionális támogatásban ebben az uniós költségvetési időszakban.

A bizottság közleményéből kiderül, hogy Magyarország a regionális támogatásokat olyan területen osztaná szét, ahol a magyar lakosság több mint háromnegyede él, a támogatás pedig nagyvállalatok esetén maximum a beruházás összértékének 20-50 százaléka lehet. Kis és közepes vállalkozásoknál (kkv) ez az arány magasabbra is emelhető.

Az új regionális támogatási térkép alapján a magyar hatóságok elősegíthetik a hátrányos helyzetű térségek fejlődését a következő hét évben olyan beruházási projektek támogatásával, amelyek támogatás híján nem jöhetnének létre - idézi a bizottság közleménye Joaquín Almunia versenypolitikáért felelős uniós biztost.

A brüsszeli kommüniké arra is felhívja a figyelmet, hogy a magyar lakosság 70,4 százaléka él olyan térségekben, ahol az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) nem haladja meg az EU átlagának 75 százalékát. Ezekben a térségekben a beruházások összértékének negyede-fele nyújtható támogatásként. A közép-magyarországi régióban, Pest megyében, ahol az egy főre jutó GDP a magyar régiók közül egyedüliként haladja meg az EU átlagát, a beruházások 20-35 százaléka lesz támogatható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.