Éteri osztalékból gazdasági növekedés

Sorvezetőt készít az Európai Bizottság a tagországoknak, milyen közös alapelvek mentén használják fel az éteri osztalékból (uniós zsargonban a digitális többletből) származó értéket.

Az uniós tagállamok várhatóan 2012-ig állnak át a digitális televíziózásra, s a felszabaduló frekvenciákat új fejlesztések szolgálatába lehetne állítani. Erről volt tegnap szó Brüsszelben Viviane Reding illetékes biztos és Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a rádiófrekvencia-politikával foglalkozó uniós tanácsadói csoport elnökének találkozóján.

Reding szerint a rádióspektrum gazdasági, társadalmi és kulturális szempontból igen értékes erőforrás, és olyan szolgáltatások alapját képezi, mint a műsorterjesztés, a mobiltávközlés, a vezeték nélküli szélessávú alkalmazások, a navigáció és a közbiztonság. A felszabaduló frekvenciák 150-200 milliárd euró többletértéket hozhatnak létre, ami tetemes gazdaságösztönző erő, ám fontos, hogy az uniós tagállamok a határokat nem ismerő spektrumokról koordináltan döntsenek, s ne huszonhétféle megoldás mellett kardoskodjanak.

Pataki hozzátette: egyetértés kezd kialakulni, hogy a 790-862 MHz sávot lehet majd kiaknázni, a technológiai és szolgáltatási semlegesség alapelvét követve, s egymás lépéseit összehangolva. Az alapelvek rögzítése azért lényeges, mert a vállalkozásoknak pontosan tudniuk kell, milyen szabályozási környezetben fektethetnek pénzt a felszabaduló frekvenciákba. Hozzátette: az EU vezető helyet vívott ki magának a mobiltávközlési technológiákban, s éppen az innováció serkentése érdekében kell megállapodásra jutni.


A szakértői jelentés alapján az Európai Bizottság májusban alakítja ki véleményét, az érintettek bevonásával a vita júniusban kezdődik, s az Európai Parlamenttel folytatandó konzultáció után őszre elkészülhet az iránymutatás is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.