Esztergomban bővít a Kirchhoff

Mintegy 11-12 millió euróra becsült beruházással tovább bővíti esztergomi üzemét a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítójának magyarországi leányvállalata, a Kirchhoff Hungária Kft.

A társaság új, világszerte is csak kevés helyen alkalmazott technológiát honosít meg Magyarországon, az úgynevezett "hotforming" meleg formázást, préselést. Ilyen technológia jelenleg csak a németországi üzemben működik. Az eljárás azért jelent autóipari csúcstechnológiát, mert az autógyárak, a jelenlegi kényelmi és biztonsági szint továbbfejlesztése mellett, csak úgy tudnak súlyt csökkenteni, hogy közben a nagy szilárdságú acélokból hasonló szilárdságú, de kisebb, vékonyabb lemezeket készítenek.

Sólyom Szabolcs, a Kirchhoff Hungária ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az új üzemcsarnok megépítésére vonatkozó árajánlatok, illetve engedélyek beszerzése még folyamatban van. Elmondta, hogy becsléseik szerint a 11-12 millió eurós beruházással 30-60 új munkahely jöhet létre.

A beruházás novemberre zárulhat le, addigra a gyártóberendezések is a helyükre kerülhetnek. Hozzátette: az új termékkel a jelenlegi vevőkört, közöttük a Mercedest, a Skodát, illetve a BMW-t szolgálják majd ki. A közelmúltban befejeződött fejlesztés eredményeként két nagy teljesítményű transzferprés állt üzembe, amelyeket robotcellák és feldolgozógépek is kiegészítenek.

Az így meghonosított technológia révén – amelynek keretében az alapelemektől a kész alkatrészig folyamatosan robotok dolgoznak a terméken –, a korábban kizárólag a Suzuki számára termelő magyar vállalat más autógyártók megrendeléseit is fogadni tudta. Így a Mercedes kecskeméti, a Peugeot, Citroen és Volkswagen szlovákiai, a Skoda csehországi, a Ford csehországi, a BMW, illetve a General Motors magyarországi üzemeinek beszállítójává vált.

Az akkori, 13 millió eurós beruházás nagy részét saját forrás fedezte, ehhez társult a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében elnyert egymillió euró állami támogatás. A fejlesztésnek köszönhetően a társaság alkalmazotti létszáma elérte a válság előtti 300-320 fős szintet.

A nemzetközi Kirchhoff Automotive világszerte 12 országban több mint 7,5 ezer embert foglalkoztat. A csoport 2011. évi árbevétele 970 millió euró volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.