Északi Áramlat: még kapavágás sincs, de a szállítások felét már eladták

A Gazprom a tervezett északi-tengeri gázvezeték szállítási kapacitásának több mint a felére talált már megrendelőt.

"Már több mint 21 milliárd köbméter gázra kötöttünk szállítási szerződést dán, német, francia és brit megrendelőkkel" - mondta Matthias Warnig, az Északi Áramlat üzemeltető társaságának igazgatója az Euro című gazdasági magazinnak. A megrendelők közé tartozik az E.ON Ruhrgas mellett a Gazprom és a Wintershall leányvállalata a Wingas is, amelyek "25 éves időtávban az érvényes szállítási szerződésekben foglalt mennyiség felett évente mintegy 9 milliárd köbméter gázra tartanak igényt az új vezetéken keresztül" - közölte a vállalat szóvivője.

A Gazprom mint 51 százalékos többségi tulajdonos mellett a BASF/Wintershall AG és az E.ON Ruhrgas AG 20-20 százalékos részesedéssel, a holland Gasunie pedig 9 százalékos részesedéssel rendelkezik az Északi Áramlatban. A konzorcium áprilisban kezdi meg a gázvezeték lefektetését és az első szállítmányokat 2011-ben tervezi megindítani Oroszországból a németországi Greifswald melletti Lubmint terminálhoz. A vezetékpár második tagjának egy évvel későbbre tervezett üzembe helyezését követően az éves szállítási kapacitás 55 milliárd köbméterre emelkedik.

Matthias Warnig a gazdasági válság ellenére sem számít finanszírozási problémákra a 7,4 milliárd eurós projektnél. Az első finanszírozási fázis már az év elején lezárulhat 27 bank részvételével. Az Északi Áramlat emellett 2,6 milliárd eurós kezességvállalást is kért a német kormánytól.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.