Észak-Korea okostelefonnal támadja le a világot

Észak-Korea új "fegyverrel" támad, saját okostelefonnal próbál üzleti sikereket elérni a világban. Az Arirang egy ismert népdalról kapta a nevét. Android van rajta és hol máshol fogják gyártani, mint Kínában.

Ugrásszerű a fejlődés: mindössze öt évvel azután, hogy az észak-koreaiak kézbe vehették az első mobilokat, az ország már saját okostelefonnal állt elő. Az Arirang egy ismert észak-koreai népdalról kapta a nevét. Szerdán mutatták be, egyelőre annyit tudni róla, hogy Android operációs rendszer fut rajta, és – írja a KCNA állami hírügynökség – „nagy felbontású képeket” tud készíteni.

Észak-Korea újdonsága: Arirang
DATE IMPORTED:August 11, 2013A view of "Arirang" mobile phones made at the May 11 Factory in this undated photo released by North Korea's Korean Central News Agency (KCNA) in Pyongyang August 11, 2013. REUTERS/KCNA (NORTH KOREA - Tags: POLITICS BUSINESS TELECOMS) ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. THIS PICTURE IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Bár a bemutató ma volt, az Arirang létezéséről már vasárnap tudomást szerezhetett a világ, akkor, amikor a kommunista ország ifjú diktátora, Kim Dzsong Un gyárlátogatáson járt. A szakértők szerint Phenjan célja az Ariranggal egyértelműen az, hogy az észak-koreaiak olyan okostelefont használjanak, amelyet a külföldi modellektől eltérően egyszerű lehallgatni.

A kommunista országban 2008 óta lehet mobilt kapni, a hálózatot az egyiptomi telekom-óriás, az Orascom építette ki. Külföldet hívni ebből a hálózatból nem lehet; Észak-Korea kétmillió előfizetője egymással kommunikál. Hasonló korlátozásokról van szó, mint amilyenekkel az internetezőket tartják kordában. Ők egy 2002-ben kiépített intraneten szörfözhetnek, amelyen az állami sajtón és néhány kormányzati honlapon kívül más nem érhető el.

Azt, hogy Észak-Korea rákattan-e az Arirangra, egyelőre nem lehet tudni, de Phenjan nyilván ezt szeretné, hiszen a „saját gyártmány” felkiáltással hirdeti is. Azt, hogy valóban saját gyártmányról van szó, sokan kétségbe vonják, ha másért nem azért, mert az Arirangot minden valószínűség szerint hol máshol, Kínában fogják gyártani.

Bár Phenjannak Peking többé-kevésbé az egyedüli politikai szövetségese a világon, maga Kim Dzsong Un ebből a szempontból a saját feje után megy, egy februári fénykép után legalábbis a világsajtó lázas találgatásokba merült arról, hogy a diktátornak tajvani HTC-je vagy netán – mily szentségtörés – dél-koreai Samsungja van-e. A Samsung sietve, érezhető kétségbeeséssel cáfolta, hogy valamelyik csúcsmodellje az észak-koreai diktátor kezében landolt volna, a HTC pedig szemérmesen csak annyit közölt, a cég hálás „minden egyes felhasználója” támogatásáért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.