Estek a piacok, gyengül a forint

Az ázsiai piacok mai esése alapján könnyen arra lehet következtetni, hogy a befektetői hangulatromlás az egész napi kereskedést negatívan befolyásolhatja mind globálisan, mind a magyar eszközök esetében. Az euró már átlépte a 300 forintos szintet.

A hétfőn 299 forinton ébredő euró a reggeli elfogyasztása után, kilenc óra előtt nem sokkal 300 forint fölé hízott, s a kilátások sem túl biztatóak. A kockázati étvágy jelentős csökkenése erős nyomot hagy a magyar fizetőeszközön, amelynek kamatáról éppen holnap dönt a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa.

Az elemzői előrejelzések szerint Matolcsy György és csapata ezúttal sem teszi az asztalra az ollót, és 25 bázispontnyit nyisszant a 4,50 százalékon álló rátán, s ebben még az esetleg 305-310 forintra dráguló euró sem gátolja meg, mert azt szimpla piaci turbulenciaként is értékelhetik a tanácstagok.

Most a kínai bankrendszer stabilitása és a távol-keleti gazdaság növekedési erejének hanyatlása miatt aggódnak a befektetők, akikben azonban még mindig élénken él az amerikai, havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő program hamarosan bekövetkező leállításának rémképe, amivel a jegybanki szereppel felruházott Federal Reserve (Fed) véget vethetne a tavaly szeptember óta tartó paradicsomi állapotoknak, a globális pénzbőségnek.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 36,65 pontos csökkenéssel, 18 299,38 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 0,20 százalékkal gyengült. Csökkenéssel kezdték a hétfői kereskedést az irányadó nyugat-európai részvényindexek. A londoni FTSE 0,17 százalékos, a frankfurti DAX 0,13 százalékos, míg a párizsi CAC 0,02 százalékos mínuszban állt a nyitás után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.