Esik az ipar termelése

Öt százalék fölötti esést produkált augusztusban a magyar ipari termelés, miközben az export és az import is nagyott esett. A PM főleg a kereskedelmi, a pénzügyi és a vendéglátó szektorban, valamint az exportra termelő feldolgozóipari cégeknél vár nagyobb elbocsátásokat.

Az ipari termelés szeptemberben munkanaphatástól megtisztítva 5,3 százalékkal, kiigazítás nélkül 0,7 százalékkal csökkent az előzetes adatok alapján az előző év azonos időszakához viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A termelés volumene az év első kilenc hónapjában 3,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index szeptemberben 2,4 százalékkal csökkent.

Az ipari termelés 2008 augusztusában az előző év azonos időszakához viszonyítva 5,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 1,2 százalékkal csökkent. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index augusztusban 0,8 százalékkal nőtt.

A háztartások fogyasztása jövőre 3 százalék körüli mértékben csökken, részben a hitelfelvételi lehetőségek beszűkülése és megdrágulása, részben a recesszióból következő foglalkoztatás-csökkenés, valamint a reálbércsökkenés következtében – áll a Pénzügyminisztérium (PM) által közzétett, a konvergenciaprogram teljesítéséről szóló jelentésben. A tárca honlapján közzétett elemzés szerint a beruházások a kedvezőtlen gazdasági környezet és a beszűkülő finanszírozási lehetőségek miatt – az EU-források növekvően pozitív szerepe mellett is – 2009-ben némileg mérséklődnek.

Jövőre az exportlehetőségek jelentősen csökkennek, a kivitel növekedése reálisan számolva csak megközelíteni tudja a 4 százalékot, míg az import bővülése a belső kereslet csökkenése miatt jóval elmarad az exportétól. Mint ismeretes a KSH szerdán publikált adatai szerint az idén augusztusban a külkereskedelmi forgalom volumene exportban 7 százalékkal, importban 8 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban, miközben január-augusztusban a kivitel és a behozatal volumene egyaránt 8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. Öt és fél éve először csökkent a kivitel és a behozatal értéke euróban és forintban számolva is az egy évvel korábbihoz képest.

A Pénzügyminisztérium azzal is számol, hogy a kedvezőtlen gazdasági helyzet miatt a foglalkoztatottság 0,6 százalékkal csökken jövőre. A PM a következő időszakban elsősorban a kereskedelmi, a pénzügyi szolgáltatói, a vendéglátó szektorban és a feldolgozóipari exportra termelők esetében feltételez nagyobb mértékű elbocsátásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.