Esik a tőzsde, gyengül a forint

Csökkenéssel nyitott ma a BÉT és elemzők szerint a meghatározó részvénypiacokat jellemző pesszimista hangulat miatt szinte biztosan veszteséggel is zár majd. Rosszul kezdett a forint is: egy euróért reggel 297 forintot kértek, míg a svájci frank ismét 200 forint felett jár.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 83 pontos csökkenéssel 11 807 ponton nyitott csütörtökön és sok jóra később sem lehet számítani. Balásy Zsolt, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a várható esést a fejlett piacokon uralkodó pesszimista hangulat magyarázza. Hacsak a fejlett piacokon nem lesz hangulatváltás, a budapesti parkett is esésben marad – mondta. Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője szerint déltől fél háromig európai és amerikai "makroadat-dömping" várható, amely erős ingadozást okozhat a magyar piacon is. Az elmúlt napokban a BÉT nem igazán tudott bekapcsolódni sem a régiós, sem a nyugat európai hangulatba, inkább egy szűk sávon belüli oldalazó mozgás jellemzi – tette hozzá.

Gyengén nyitott a forint is a budapesti bankközi piacon. Az eurót reggel 297,00/40 forinton jegyezték, szemben a szerda délutáni 296,00/30 forinttal. A kereskedők szerint továbbra is árfolyam-ingadozására lehet számítani, de az elmúlt napokénál kisebb mértékben. Az eddigi 10 forintos sáv helyett 5-6 forintos kilengések lehetségesek. A 300 forintos küszöb átlépése továbbra is "benne van a kalapban". A dollárt 231,95/232,10 forinton jegyezték, szemben a szerda délutáni 229,80/230,00 forinttal. A svájci frankot 200,12 forinton jegyezték a nemzetközi kereskedelemben reggel, szemben a szerdai 199,75 forintos zárással. A japán jen jegyzése 2,5981 forinton állt, a szerdai 2,5910 forint után.

Elemzők szerint idén a forint tartós gyengélkedésére kell berendezkedni. Az idén akár az év egészében 300 forint körüli, vagy a feletti euró árfolyamra számíthatunk, a forint erősítésére a jegybanknak nincs, vagy alig van eszköze – mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője a Portfolió gazdasági portál konferenciáján. A szakember szerint a forint gyengülése a régiós trendbe illeszkedik, ezért sem lehet jegybanki eszközökkel megállítani, legfeljebb mérsékelni a folyamatot. A kelet-közép-európai devizák reál-leértékelődése segítheti ugyan ezen országok versenyképességének növekedését, de vélhetően további külső segítségre van szükségük az IMF-tő, vagy más szervezettől ahhoz, hogy gazdaságaik megerősödjenek.

Martin Blum, az Unicredit vezető elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a forint a lengyel devizához képest az elmúlt időszakban túlteljesítő volt, erősödött is, és a cseh koronával szemben is csak kissé gyengült. Az euróhoz képesti gyengülése azonban a magas devizaállomány miatt jelent problémát. Ugyanakkor úgy vélte, már mutatkoznak a stabilizálódás jelei, ami csökkentheti a nyomást a régiós devizákon és növeli a jegybank mozgásterét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.