Esetleg visszaállíthatják a közepes cégek gázellátását

Az FGSZ Földgázszállító Zrt. vizsgálja a korlátozási sorrend II. kategóriájába tartozó cégek gázellátásának visszaállítását - közölte reggel a gázrendszerirányító. Döntés egyelőre nem született.

Ma az életben lévő gázfogyasztási korlátozásokat figyelembe a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. 60-62 millió köbméterre becsüli az országos gázigényt - áll a társaság reggeli közleményében. A lehetséges források - import, hazai termelés, kereskedelmi tárolók és stratégiai földgázkészletek - egyeztetés alatt állnak. Az egyezetést követően az FGSZ megvizsgálja a II. korlátozási kategória feloldásának lehetőségét - közlik.

A korlátozási sorrend II. kategóriájába tartozó - tehát óránként 500-2500 köbméter gázt vásárló - cégek tegnap óta nem kapnak gázt. Azt megelőzően már leállították a 2500 köbméteren felül vásárló társaságok illetve az olajra átállni képes erőművek gázellátását is.

A közlemény szerint a tegnapi fogyasztás végül 61 millió köbméter lett - a tervezett 64 helyett -, a vártnál enyhébb időjárás, a korlátozások és a felelős fogyasztói magatartás miatt. Az Ausztria irányából érkező HAG gázvezetéken az import mennyisége folyamatosan ingadozott: a tegnap innen várt 3 millió köbméter helyett végül csak 1,5 millió érkezett meg a gáznap végére, így a tegnapi források mértéke összességében 62,5 millió köbméter volt.

Habár a közlemény nem említi, egyértelmű: Ukrajnából továbbra sem jön egy csöpp orosz gáz sem.

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.