Erzsébet-utalvány: sajtócsatát vív a kormány Brüsszellel

Sajtótájékoztatón mutatják be az Erzsébet-programot Brüsszelben, hogy rávegyék a bíróságot: ne ítélje el a magyar utalványrendszert.

Sajtótájékoztatón mutatja be az Erzsébet-programot a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány szóvivője, Nagy Anna (a második Orbán-kabinet első szóvivője), valamint Pelczné Gáll Ildikó és Járóka Lívia fideszes EP-képviselők – írja mai számában a Magyar Nemzet. A lap szerint a képviselők és a szóvivő azért lobbizik majd, hogy az Európai Bíróság vegye figyelembe: a rászoruló családok nyaralását oldja meg a kormány az utalványpiac államosításával.

Mint arról beszámoltunk: az Európai Bizottság több mint egyéves vizsgálódás után fordult a bírósághoz, mert úgy látta, a tavaly átalakított utalványrendszer diszkriminatív. A kifogások szerint ugyanis az Erzsébet-utalványnak adott adókedvezmények indokolatlanul hozzák előnybe az állami utalványforgalmazót a piacon régebb óta jelen lévő (zömében francia tulajdonú) szolgáltatókkal szemben. A SZÉP-kártyával kapcsolatos kifogások szerint az üdülési kártya szolgáltatói közé nehezen lehet bekerülni, miután olyan követelményeket támasztanak, amelyeket csak néhány társaság képes teljesíteni.

A kormány indoklása szerint azonban az Erzsébet-programnál szociális célokról van szó, ami tagállami hatáskör, a SZÉP-kártya esetében pedig egy korábban zárt piacot nyitottak meg. A kabinet mindazonáltal úgy véli, amennyiben mégis vissza kellene rendezni a piacot (vagyis a régi utalványszolgáltatóknak jegyeinek is megadni a nagyobb kedvezményt), azzal veszélybe kerülnének az állami cég bevételei, és így a program is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.