Eredménytelen lett a digitálistábla-tender

Eredménytelennek nyilvánította a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a tavaly nyáron oktatási informatikai eszközökre – köztük a digitális táblákra - kiírt, 23 milliárd forintos keretösszegben meghirdetett közbeszerzést. A HP túl sokat kért, míg az IBM kartellvádban elmarasztalt alvállalkozókkal teljesített volna.

A döntést még hétfőn hozta meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, ám a közbeszerzési törvény szerint a döntés után több napot kell várni az ajánlattevők értesítésére.    

Mint arról korábban hírt adtunk, még tavaly a piacon és a pályázat lebonyolítói között is megütközést keltett, hogy az uniós forrásokból finanszírozott közbeszerzésre mindössze két konzorcium jelentkezett, noha a pályázati dokumentáció ennél jóval több cégcsoportnak adhatott volna lehetőséget erre. Azonban a két konzorcium, a HP Magyarország és az IBM Magyarország részvételének nem volt törvényes akadálya.

A mostani döntését az NFÜ azzal indokolta, hogy a közbeszerzés második, úgynevezett tárgyalási szakaszában végül mind a két konzorcium ajánlata érvénytelennek bizonyult. A HP azzal bukta el a közbeszerzést, hogy pályázat 23 milliárdos keretösszegénél, magasabb, 28 milliárdos árajánlatot nyújtott be.

Az IBM árajánlata ellenben belefért volna a keretbe, azonban két 10 százalékot meghaladó alvállalkozójának, az Albacompnak és a Synergonnak nemrég kézbesítette ki a posta a bíróság döntését arról, hogy elutasította a Gazdasági Versenyhivatal kartellvétséget megállapító határozatával szemben benyújtott jogorvoslati kérelmüket.      

A közbeszerzési törvény ilyen esetben az ajánlatkérőt feljogosítja arra, hogy érvénytelennek nyilvánítsa az ajánlattevő pályázatát- bár ez nem kötelező az ajánlatkérő, esetünkben az NFÜ számára.

Horváth Ádám a közbeszerzést lebonyolításában részt vevő Promei Kht. munkatársa elmondta: új közbeszerzést írnak ki, ám ennek pontos részleteiről nem nyilatkozott. Vélhetőleg gyorsított eljárásról lesz szó, mivel a pályázat műszaki, illetve a pályázókra referenciáira vonatkozó paraméterei már adottak, továbbá az iskolák külön pályázaton leadott igénylései és élők, így lényegében egy újabb ajánlattételi eljárást kell lebonyolítani.

A pályázat mostani lefújása annyit jelent, hogy szeptemberre nem minden iskolában fogják tudni használni ezeket az oktatási informatikai eszközöket. Horváth Ádám úgy fogalmazott: amennyiben a következő pályázat sikeres lesz, úgy szeptemberre az iskolák többségében már ilyen eszközzel tudják elkezdeni az évet, más iskolák viszont csak némi csúszással tudják ezt az oktatási programjukba beilleszteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.