Érvénytelen diákigazolvánnyal drága a vonatozás

Kellemetlenségeket spórolna a diákoknak a MÁV-Start Zrt. A nemzeti vasút személyszállító cége figyelmeztet: október 31-én lejár a diákigazolvány-matricák érvényessége. Aki nem hosszabbíttat, nyolcezer forintos pótdíjra számíthat, ha vonatra száll.

A MÁV-Start közleményében azt írja: vonataira 50 százalékos kedvezménnyel válthatnak menetjegyet a diákok, míg a közoktatásban és a felsőoktatásban résztvevő nappali és esti tagozatos tanulók 90 százalékos havi-, félhavi-, valamint 30 napos bérletet vásárolhatnak a lakóhelyük vagy tartózkodási helyük és az oktatási intézményük székhelye illetve gyakorlati képzésük helyszíne között. A kedvezmények igénybe vételének azonban alapvető feltétele az érvényes diákigazolvány, vagy az oktatási intézmény által kiállított, ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolás.

Az előző tanévben kapott diákigazolvány-matricák a vasút figyelmeztetése szerint már csak október 31-ig használhatók. A MÁV-Start arra kéri a diákkedvezménnyel utazókat: időben gondoskodjanak diákigazolványuk érvényességének meghosszabbításáról.

A szabály az, hogy a tanköteles tanulók diákigazolványa érvényesítő matrica nélkül is használható azon tanévet követő október 31-ig, amely tanévben a tanuló a tanköteles kor felső határát betölti, de a közoktatásban a 2014/2015. évi, a felsőoktatásban pedig a 2014/2015. második félévi matricával érvényesített diákigazolványok érvényessége október 31-én lejár. Az utazási kedvezmények igénybevételének ugyanakkor feltétele az érvényes diákigazolvány, vagy az ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolás felmutatása.

Idén november 1-től a 2015/16-os tanévi, illetve a 2015/2016-os tanév első félévi matrica hiányában az igazolvány érvénytelen. Az érvénytelen diákigazolvány, vagy a diákigazolványt helyettesítő sorszámozott igazolás nélkül használt kedvezményes tanulóbérlet pedig nem jogosít utazásra.

A MÁV-Start felhívja a diákkedvezményt igénybe vevő utasai figyelmét, hogy a kellemetlenségek elkerülése érdekében időben újítsák meg diákigazolványuk érvényességét. A megállapított menetdíj vagy pótjegy árán felül ugyanis nyolcezer forint pótdíjat kell fizetnie annak, aki érvénytelen kedvezményre jogosító igazolvánnyal, igazolással veszi igénybe a kedvezményt, illetve jogosultságát az előírt módon igazolni nem tudja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.