Érvényes ajánlat érkezett a Takarékbankra

Érvényesnek minősítette a közös értékesítési bizottság a TakarékBank állami tulajdonrészére érkezett egyetlen ajánlatot, amelyet információink szerint a Magyar Takarék Zrt. adott. A cégben az FHB Jelzálogbank is érdekelt.

Érvényesnek minősítette a közös értékesítési bizottság a TakarékBank állami tulajdonrészére érkezett egyetlen ajánlatot, amelyet egy takarékszövetkezeti többséggel bíró jelentkező tett - írta késő este a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Magyar Posta Zrt. közös közleménye. Az ajánlatot mindeddig nem cáfolt információink szerint a Magyar Takarék Zrt. tette, amelyben érdekelt az FHB Jelzálogbank, és a Vojnits Tamás kormánybiztos, a nemrégiben kinevezett Takarékbank elnök által vezetett EHPSZ Kft.

A közlemény szerint a pályázati tájékoztatónak megfelelően február 12-éig megtörtént az ajánlat kiértékelése. Az értékesítési bizottság az ajánlatot - az érvényben levő jogszabályoknak, illetve a pályázati kiírásban foglaltaknak való megfelelés alapján - érvényesnek minősítette. Az értékesítés folyamata a pályázati kiírásban foglaltak szerint folytatódik.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és a Magyar Posta Zrt. február 7-én közölte, hogy a takarékszövetkezetek meghatározó többségével bíró jelentkező egyedüliként tett ajánlatot a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (TakarékBank) állami tulajdonrészére a február 6-ai határidőig. A pályázati tájékoztató első részét három jelentkező vette át, közülük kettő fizette be az ajánlati biztosítékot és vette át a teljes pályázati tájékoztatót. A másik jelentkező, aki végül nem tett ajánlatot, a Demján Sándor vezette Országos Takarékszövetkezeti Szövetség Zrt. volt. 

A kormány tavaly decemberben áttekintette a szövetkezeti hitelintézeti szektor átalakításának helyzetét, és megállapította, hogy az átalakítás megfelelő ütemben halad, annak nyomán a pozitív változások visszafordíthatatlanok.  Ennek alapján a szövetkezeti hitelintézeti szektor átalakításának helyzetéről, valamint az MFB-nek és a Magyar Postának a TakarékBankban fennálló részesedéseinek értékesítéséről december 17-én kormányhatározat született. E szerint az MFB és a Magyar Posta, mint kiírók nyilvános nemzetközi pályázaton értékesítik a TakarékBankban fennálló részvénytulajdonukat a legtöbbet ajánló befektetőnek.

A kiírók 929 301 darab törzsrészvénnyel rendelkeznek, amely együttesen a TakarékBank 54,85 százalékos részvénycsomagját jelenti. Az MFB jelenlegi tulajdona 35,54, a Magyar Postáé 19,31 százalék. A határozat arra is felhívta a kiírókat, hogy az értékesítési feltételek kialakításánál legyenek figyelemmel a banki szektorban a verseny élénkítésének szempontjaira, az európai jog követelményeire, a TakarékBank belső szabályaira, és az előbbiekre is figyelemmel a lehetőségek szerint a pályázati kiírás részesítse előnyben a takarékszövetkezeti szektor szereplőit.

Az MFB és a Magyar Posta az értékesítés előkészítésére, koordinálására és lebonyolítására közös bizottságot hozott létre tavaly december 20-án. A pályázati felhívás pedig az idén január 3-án jelent meg. A pályázat szabályai a hasonló nemzetközi pályázatok követelményeinek megfelelőek voltak, az értékesítési bizottság már decemberben leszerződött a folyamatot vezérlő nemzetközi tranzakciós és jogi tanácsadóval, az érdeklődőknek adatszoba állt rendelkezésükre, valamint menedzsmentinterjúkra is lehetőségük volt.

A kormány döntése alapján a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetében (SZHISZ) az MFB fennálló részesedése nem kerülhet értékesítésre, így ezen a szervezeten keresztül a magyar állam a továbbiakban is kiterjedt szabályozási és szabályzatalkotási jogokkal rendelkezik majd a szektorban. A szektor szempontjából a szervezet döntő jelentőségű intézményvédelmi feladatokat lát el, és meghatározó szerepet játszik a szektor szavatoló tőkével történő ellátásában. Az MFB-nek az integrációs szervezetben fennálló részesedése az állami befolyás és a hosszú távú stabilitás záloga, ezért azt nem értékesítik - közölték február elején a pályázat kiírói.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.