Érvelnek a 'kapcsolt' erőművek

A "kapcsolt energiatermelők" egységnyi áram és hő előállításához jóval kevesebb gázt használnak fel, mint a magyarországi hagyományos erőművek – szól érdekképviseletük érvelése. Korábban nem is erről szólt a vita, hanem hogy az ilyen termelőknek utalt támogatások eltűntek.

Az úgynevezett "kapcsolt energiatermelők" 17 százalékkal kevesebb földgázt használnak egységnyi áram és hőenergia előállításához, mintha azt külön-külön kellett volna megtermelni – közli a Magyar Kapcsolt Energia Társaság (MKET). Gázmotoroknál az érték 17,9, erőműveknél 17,3 százalék.

A viszonyítási alapnak használt rendeletek 52 százalékos villamosenergia- és 90 százalékos hőenergia-termelési hatásfokot írnak elő. A hazai áramtermelés javát biztosító, hagyományos fosszilis nagyerőművek átlaghatásfoka viszont az áramtermelésben 35-37, a hőtermelésben 80-85 százalék körüli. Ehhez képest a "kapcsolt erőművek" már 35-38 százalékkal kevesebb földgázt használnak fel – hívja fel a figyelmet Rudolf Viktor, a MKET elnöke.

Minden köbméter megtakarított földgáz több mint 1,7 kilogramm szén-dioxid kibocsátásától kíméli meg a környezetet – tette hozzá. A hazai kapcsolt erőművek optimális kihasználtsága mellett évente 3 millió tonnával kevesebb szén-dioxid jutna a levegőbe. Mivel most nem optimálisan működnek, a 2012-es várható megtakarítás csak 2 millió tonnára tehető – emlékeztet Rudolf Viktor.

Az optimális kapcsolt energiatermelésnek számos további előnye van, így növeli az ellátás biztonságát, csökkenti a földgázimportot és erősíti a hazai vállalkozásokat is.

Más szakértők emlékeztetnek: a kapcsolt energiatermelőknek járó támogatásokkal való visszaélések gyanúja miatt a Bajnai-, majd az Orbán-kormány idején fokozatosan csökkentették, illetve átalakították az ilyen egységeknek járó juttatásokat. Az érintett vállalkozások hevesen tiltakoztak, és visszafogták a termelést. A fűtési szezon előtt a hőellátás leállásával is fenyegettek, de ilyen végül nem történt. A Fidesz-frakcióig érő vita miatt ugyanakkor lemondott Bencsik János energetikai államtitkár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.