Értelmetlen számlagyűjtés az evásoknál februártól

El kell rakniuk a kiadási számlákat is az evás cégeknek - különben az APEH megbünteti őket. Az evásoknak azonban továbbra se kell költséget elszámolniuk. Újabb nem éppen logikus, viszont az adminisztrációt bonyolító pénzügyi intézkedés.

A jövő évtől szigorodnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá tartozó vállalkozások és egyéni vállalkozók számlatartási kötelezettségei; amennyiben e kötelezettséget nem teljesítik, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) mulasztási bírságot róhat ki rájuk - ismerteti az MTI az egy hete végleg elfogadott, és február elsejével hatályba lépő szabályt.

Számlakönyvek nyomtatása a Pátria nyomdában
Számlakönyvek nyomtatása a Pátria nyomdában

Az új szabály szerint az evásoknak továbbra sem kell elszámolniuk a költséget (hiszen az adójuk ugyanannyi akkor is, ha veszteségesen működnek, és akkor is, ha minden megkeresett forint tiszta profit a számukra), ám ennek ellenére február 1-jétől meg kell őrizniük a beszerzéseikhez kapcsolódó számlákat. Ha vannak céges beszerzéseik. 

A szabály úgy szól: aki számlatartási kötelezettségét megsérti, az áru, valamint az igénybe vett szolgáltatás értékének 20 százalékáig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

A gazdaság kifehérítését szolgáló intézkedés a magyarázatok szerint persze nem jelenti azt, hogy a revizorok meg tudnák állapítani: ha ellenőriznek egy evás céget, annak volt-e olyan kiadása, amiről nincs számlája. Ehhez arra volna szükség, hogy a vállalkozó maga vallja be: ugyan vásárolt egy új gépet, alapanyagokat, ám a számlát nem tette el. (Ezzel ugyan az államot ő maga nem károsította meg, hiszen adót ugyanannyit fizet, de megadta a lehetőségét annak, hogy az eladó megtegye, hiszen az a cég, amely az evásnak értékesített, esetleg nem könyvelte le a bevételt, vagyis köztehermentesítette magát.)

Ha önbevallás nincs, akkor a revizor aligha tehet valamit, legfeljebb gyanús lehet neki, hogy az asztalosként dolgozó evás hogyan  tud bútorlap, csavar és fúró beszerzése nélkül dolgozni. (Az asztalos februártól mondhatja azt: korábbi készletből dolgozik). Az evások ellenőrzésekor így az adórevizor nem tehet semmit: ha nincs beismerő vallomás, akkor nem kérheti számon a nem látható számlákat.

Módszer persze volna erre. A revizor becsléssel állapíthatná meg a valós költségeket (ezt alkalmazzák is máshol), csakhogy a becslés az adó elkerülésekor alkalmazható módszer. Az evás maga viszont a számla elhanyagolásával nem került meg adót, így ez az ellenőrzési technika itt jogilag nem volt bevezethető.

Az MTI-nek név nélkül nyilatkozó szakértők azt magyarázták: nem is az evázók ellenőrzésekor "bukik" majd ki a mulasztás, hanem a kapcsolódó vizsgálatoknál. Vagyis, ha valamely vizsgálat során kiderül, hogy valaki evázó számára értékesített valamilyen árut vagy szolgáltatást, ellenőrizhetik, hogy az evás megtartotta-e a számlát.

Vagyis az evás a számlakéréssel csak magát tudja bonyodalmaknak kitenni. Ha nem kér céges számlát - és hagyja, hogy esetleg feketén adjanak el számla nélkül neki bármit, akkor nem kérhet rajta számon senki semmit. Ha kér számlát - és így bekerül egy adatbázisba - akkor meg kell tartania. Ekkor az APEH azt ellenőrizheti, hogy az a számla, amit kért, tényleg megvan-e neki.  

Hozzá kell tenni azt is: az evát épp olyan cégek választották, ahol a tátrsaságot érintő költségek nullát tesznek ki vagy legalábbis rendkívüól alacsony a költséghányad. Az eva leginkább olyan szellemi tevékenységeket folytató vállalkozások adója, ahol az átalány előtt a művi ráfordítások elszámolása volt jellemző. Az eva épp az álszámlagyűjtögetéstől és az ezzel járó többletadminisztrációtól kímélte meg ezeket a vállalkozásokat. Ott, ahol valóban nagy költségek merülnek fel (ilyen az ipari, kereskedelmi tevékenységek többsége), az eva választása nem éri meg az adózóknak.

Az MTI ismertetése szerint az evás adóalanyok száma 2007 végén meghaladta a 98 ezret, s 53 százalékuk társas vállalkozás volt. Az egy adózó vállalkozásra, illetve vállalkozóra eső átlagos bevétel 2007-ben közel 6,4 millió forint volt, ezen belül az egyéni vállalkozók átlagosan 4,5 millió, a társas vállalkozások átlagosan 8 millió forint bevételt értek el. Az eva adóalanyok mintegy 40 százaléka 2,5 millió forint alatti, 57 százaléka 5 millió forint alatti éves bevételt ért el. 

Az eva adókulcsa jelenleg a bruttó árbevétel 25 százaléka (2006 októberéig a bruttó árbevétel 15 százaléka volt). Az idén október végéig 117,8 milliárd forint eva folyt be a költségvetésbe, 11 milliárddal (10 százalékkal) több mint 2007 első tíz hónapjában. A 2008. évi költségvetési terv 168,7 milliárd forint eva-bevételt irányoz elő a tavalyi 152,8 milliárd forint után.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.