Értékek, együttműködések

Idén tizedszer rendezte meg a Summa Artium a mecénásnapi gálát és árverést, amely évről évre a művészeti mecenatúra fontosságára irányítja rá a figyelmet. Három kategóriában ismét átadták a Summa Artium díjat, amelyet a kultúrával és művészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemélyek elismerésére hoztak létre. A beérkezett nevezések közül a zsűri kilenc jelöltet – kategóriánként hármat –választott ki, közülük kerültek ki az idei díjazottak.

A kortárs művészetért kategória nyertese a Mol Új Európa Alapítványa lett, amelynek tehetségtámogató programja a művészet és a tudomány területén a kiemelkedően tehetséges 10–18 éves diákokat és diákcsoportokat segíti. A kategória további két jelöltje az Erste Bank zeneakadémistáknak szóló, Erste az elsőkért elnevezésű ösztöndíjprogramja és a Spar Magyarország Kft. volt, amely az Auf nach Ungarn címmel megrendezett grazi magyar kulturális fesztivál főtámogatója volt.

A projekt kategóriában az első a Trilak Kft. és a Neopaint Works együttműködése lett, amely a Tűzfal Rehab program keretében a lepusztult, elhanyagolt tűzfalfelületek újrafestésére jött létre, s új színfoltokkal gazdagította Budapest városképét. A díjra két másik projekt is esélyes volt. Az egyik a Miskolci Nemzeti Színházhoz kötődik, ahol a Konecranes Kft. jóvoltából újra működik az egyedülálló színpadtechnika, a másik az OTP Bank és a Szépművészeti Múzeum újszerű, művészeti foglalkozásokkal megújult együttműködése volt.

Az Év Patrónusa Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. tulajdonosa lett, aki jelentős mértékben és sokrétűen támogatja a kultúrát, többek között a Fonó Budai Zeneházat és a Kallós Zoltán Alapítványt. A kategória jelöltje volt dr. Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. tulajdonosa, aki magándíjat hozott létre a Miskolci Nemzeti Színház színészei, rendezői számára, illetve dr. Vas Ádám (posztumusz) és dr. Zsámboki Gabriella a Budapesti Fesztiválzenekar 2001 óta tartó jelentős támogatásáért.

Megtartották a hagyományos árverést is, amelyen a meghívottak – vállalatvezetők, magánszemélyek, műgyűjtők – részéről a meghirdetett kilenc projekt támogatására 5,45 millió forint gyűlt össze. Az adománygyűjtés a NIOK Alapítvány adjukossze.hu portálján tovább folytatódik, így ahhoz bárki csatlakozhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.