Erstések lesznek a citisek

Az Erste Bank vásárolja meg a Citibank magyarországi lakossági és hitelkártya-, valamint a mikrovállalkozásokat kiszolgáló üzletágát –jelentették be szerdán a pénzintézetek. A bankok azonban azt nem árulták el, hogy mennyi ügyfélről és mekkora kezelt állományról van szó, illetve mennyit fizet mindezért az Erste. Az osztrák hátterű bank átveszi a lakossági üzletágban dolgozó munkatársakat is, az ügylet várhatóan még idén év végén megkapja a szükséges hatósági engedélyeket.

Az ügyfelek azonban legalább egy évig nem éreznek semmit az egész tranzakcióból. A bankok szerint ugyanis az ügyfélszámlák átadására előreláthatólag 2016 utolsó negyedévénél előbb nem kerül sor. Ez azt jelenti, hogy a Citibank ügyfeleinek addig semmilyen teendőjük nincs, továbbra is az ismert csatornákon, vagyis a bankfiókokban, a telefonos ügyfélszolgálaton, az internetes és a mobilbankon keresztül intézhetik napi pénzügyeiket. Még legalább egy évig nem lesz változás vagyonkezelési és a befektetési szolgáltatások, illetve a hiteltermékek esetében sem, valamint változatlan formában élnek a különféle hitelkártya hűségprogramok is.

Aggódniuk azonban később sincs miért a citiseknek. A jogszabályok szerint a hatályban lévő szerződések teljesítéséért az átvételkor változatlan feltételekkel az új pénzintézet, vagyis ebben az esetben az Erste ugyanúgy felel, mint most a Citibank. Például egy a jövő év végén lejáró betét esetében az ügyfelet ugyanakkora kamat illeti meg, mint amiről eredeti szolgáltatójával megállapodott. Az Erste felelőssége az is, hogy ugyanúgy tudják használni az új szolgáltató bankautomatáit, mint a Citibankét.

A hitelek kamata vagy a számlavezetési díj sem idomul automatikusan az Ersténél alkalmazott tarifákhoz, de kamat-, illetve számlaforduló esetén már hozzányúlhat ezekhez a költségekhez, miként ezt most adott esetben a Citibank is megteheti. Szakértők azonban nem számítanak arra, hogy az átvevő szolgáltató díjemeléssel nyitna frissen szerzett ügyfeleinél. Valószínűbb, hogy akciókkal igyekszik majd hosszú távon prosperáló kapcsolatot kialakítani.

A tulajdonos amerikai Citigroup tavaly októberben jelentette be, hogy tucatnyi országban, köztük Magyarországon értékesíti lakossági üzletágát. A Citibank azonban ezzel nem vonul ki Magyarországról: továbbra is kiszolgálja vállalati és intézményi ügyfeleit, illetve Budapesten működik a több mint ötven ország Citi-vállalatai számára háttérszolgáltatásokat nyújtó központ, amelynek kibővítéséről tavaly nyáron döntött a csoport.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.