Erste Bank: nem hagyjuk, hogy elűzzön bennünket egy ellenséges gazdaságpolitika

Nem vonul ki Magyarországról az Erste Bank, ám a régiós befektetések célpontja inkább Csehország, Románia és Szlovákia lesz – mondta Andreas Treichl Erste Group elnök-vezérigazgatója.

A bankvezért a NAPI Gazdaságnak adott interjújában kiemeli, hogy Magyarország jelentős része piacuknak. "Bankunkat kétszáz évvel ezelőtt alapították, és ügyfeleinkkel együtt már számos gazdasági válságot átvészelt" - mondta. Andreas Treichl hangsúlyozta, az Erste Bank stratégiája hosszabb távú és független a  rossz politikai döntésektől.

- Nem hagyjuk, hogy elűzzön bennünket egy olyan ellenséges gazdaságpolitika, amely Magyarországnak súlyos károkat okoz − minősítette a kormányzat lépéseit az osztrák bankszakember. Treichl ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az Erste Bank továbbra is partnerként áll magyarországi ügyfelei mellett, nem vonul ki Magyarországról és megvédi betétesei érdekét.

A realitásokkal ugyanakkor számolni kell − már csak azért is, mert az Erste Bank tőzsdei cég. Mivel Magyarország már nem szavatolja a befektetések jogbiztonságát, a befektetők elfordulnak Magyarországtól. Treichl szerint e lépések nyomán a régiós befektetések rövid távon inkább Csehországba, Romániába vagy Szlovákiába vándorolnak.  Az Erste az üzleti fejlesztésekre szánt forrásokat a fentiek miatt nem Magyarországon fekteti majd be − mondta Andreas Treichl az üzleti lapnak. Az Erste Group elnök-vezérigazgatója egy korábbi nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: a szilárd tőkemegfeleléshez, likviditáshoz szükséges tőkét mindig biztosítani fogják a magyar Erstének − bár a társaság erre még nem szorult rá.

Andreas Treichl, az Erste Group elnök-vezérigazgatója egy bécsi sajtótájékoztatón
Erste Group CEO Andreas Treichl gestures during a news conference in Vienna July 30, 2010. Erste Group bank increased their operating result in the first half 2010 by 12,1 percent in comparison with the first half of the year 2009. REUTERS/Lisi Niesner (AUSTRIA - Tags: BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.