Erste: csak a lakossági jelzáloghitelezési szabályok változnak

Mikrovállalkozásoknak továbbra is nyújt devizában ingatlanfedezetes hitelt az Erste Bank. A korlátozás csak a lakossági ügyleteket érinti és csak a jogszabály hatálybalépését követően - közölte a bank.

Az időközben megjelent jogszabály-tervezet és a Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott érdemi információk alapján az Erste Bank Hungary Nyrt. továbbra is nyújt devizaalapú, részben vagy egészben ingatlanra alapított jelzáloggal fedezett hiteleket mikrovállalkozásoknak.

A folyamatban lévő lakossági ügyleteknél azokban az esetekben, ahol már döntés született a hitelről, ott a döntésnek megfelelően továbbra is devizában nyújtja a kölcsönt a bank, amennyiben a szerződéskötésre a jogszabály hatályba lépéséig sor kerül.

A jogszabály tervezet alapján az új szabályozás a gazdasági társaságokra és egyéni vállalkozókra nem vonatkozik, így a mikrovállalati ügyfélkörben a korábbi korlátozásokat feloldotta a bank. A természetes személyekből kivételként a jogszabály csak az egyéni vállalkozókat említi, ezért a korlátozások az őstermelőkre és az adószámmal rendelkező magánszemélyekre továbbra is érvényben maradnak - fűzik hozzá.

Azon lakossági deviza kölcsönigények esetében, melyekre vonatkozó kérelmet a bank 2010. július 1. előtt már befogadta, de a hitelügylet kapcsán még nem született döntés, ott már forintban fog történni a hitelbírálat és pozitív döntés után kizárólag forintban bocsájtja az ügyfél rendelkezésére a kölcsönt a bank.

Az Erste Bank Hungary lakossági ügyletek esetében 2010. július 1-től továbbra sem fogad be forinttól eltérő devizanemű jelzáloghitelre vonatkozó új hiteligényt.

A parlament előtt lévő törvényjavaslat szerint magánszemélyek devizaalapú kölcsöneire nem lehet jelzálogjogot alapítani. Ez a szabály a törvényjavaslat elfogadását követően a kész törvény magyar közlönybeli kihirdetését követő napon lép hatályba. A tiltás csak az ezt követően kötött szerződésekre vonatkozik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.