Erste-vezér: Orbán Viktor betartotta

Orbán Viktor mind az Erste Bankkal, mind az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) kötött összes megállapodást betartotta - jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group vezérigazgatója a Der Standard című osztrák lapnak adott interjújában.

A következő két-három hónapban megszülethet az a megegyezés, amely alapján az EBRD és a budapesti kormány 15-15 százalékos részesedést szerezhet az Erste Bank magyarországi üzletágában - mondta a vezérigazgató.

Treichl arról is beszélt, hogy a magyar és a szlovák kormányt már meggyőzték a bankadó csökkentéséről, Ausztriában még dolgoznak rajta.

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az osztrák adót a németországi szintre tudják csökkenteni, azonban megállapodásra hivatkozva további részleteket nem közölt a tárgyalások menetéről.

Andreas Treichl egy bécsi elemzői értekezleten a múlt héten kérdésre azt mondta: a magyar állam kissebségi üzletrész-szerzése az Erste Bank Hungary-ban tovább késik és a bank attól teszi függővé az ügylet megkötését, hogy az év végéig "barátságosan" megoldódik-e a Quaestor-befektetők ügye. Treichl akkor azt közölte: a bank vezetése abból indul ki, hogy lehet megoldást találni, ebben az esetben azonban az idén már nem lehet tető alá hozni a tranzakciót. Azóta az Alkotmánybíróság (Ab) megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit.

Egy februárban aláírt megállapodás értelmében a magyar állam és az az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) tőkeemeléssel 15-15 százalékos tulajdonrészt szerez az Erste Bank Hungary Zrt.-ben, a bank pedig a jövőben aktívabb finanszírozást vállal.

A megállapodásnak része volt az is, hogy a bankadó 2016-tól csökken. A pénzintézetek különadójának jövő évi mértékéről szóló törvényjavaslatot a kormány az EBRD-Erste megállapodással összhangban terjesztette be a múlt héten az Országgyűlésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.