Erről döntött a kormány: lesz adóemelés

A jövedéki adó emelése is bekerült abba a mixbe, amelyet a jövő évi költségvetés tartható pályára állítása miatt volt kénytelen kidolgozni a kormány. Mivel nem csak zárolásokról van szó, hanem a kiadások és a bevételek módosításáról is, könnyen elképzelhető, hogy mégis karácsony utánra csúszik a 2012-es büdzsé megszavazása.

Holnapra ígért tájékoztatást a jövő évi költségvetési törvényjavaslat módosításáról a kormány, de annyit sikerült megtudnunk, hogy nem egyirányú beavatkozásra készülnek. A tervezett intézkedések része lesz a zárolás, emellett kiadásokat is visszavág a kormány, és a bevételeket is növelik. Erről a mixről beszélt egyébként az elmúlt napokban Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára is.

Úgy tudjuk, eldőlt, hogy adót is emelnek, ami elsősorban a jövedéki adókat érinti majd. Ennek lehetőségéről Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára beszélt tegnap az origo-nak adott interjúban.

Értesüléseink szerint szükség lehet a két ünnep között is parlamenti ülésre. Mivel a módosítás nem kizárólag zárolásokból áll, ezért hosszabb időt vesz igénybe a javaslatok átültetése a törvényszövegbe. A karácsony utáni törvénykezésre utalt egyébként a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap késő délutáni közleménye, amelyikben különböző lehetőségeket vázoltak a büdzsé elfogadására. Az egyik lehetséges forgatókönyv szerint szilveszter utánra csúszhat a szavazás, ebben az esetben addig is az idei költségvetés szerint működne az állam.

A kormányülésen nem került szóba a fejlesztési tárca irányítása, Fellegi Tamás utódjáról később döntenek. Forrásunk szerint még idén megtörténik a poszt betöltése, de addig is Fónagy János államtitkár irányítja a minisztériumot. Fellegi Tamást holnap délelőtt hallgatja meg a költségvetési bizottság: erre azért van szükség, mert tárca nélküli miniszterként hozzá tartozik a jövőben az IMF-tárgyalás vezetése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.