Erre ugrik rá az idén a NAV

Idén rászáll a reklámügynökségekre a NAV, de a sláger továbbra is az áfacsalások ellenőrzése. Az interneten megjelenő hirdetések szondázására az adóhatóságnál külön csapat alakult.

Ha az interneten hirdeti, hogy eladná a házipálinkát, ne csodálkozzon, ha megjelennek a pénzügyőrök – mondta Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese a hatóság idei ellenőrzési tervének ismertetésekor. A NAV évről évre fejleszti ellenőrzési módszereit. Így például külön internetfigyelő csoportot hoztak létre. Az ott megjelenő hirdetések alapján csapnak le egy-egy adó- vagy szabálykerülőre. Az eladó házipálinka tipikus célpont: miután a saját célra lefőzött vagy lefőzetett adómentes nedűt nem lehet árulni, egy ilyen reklám előbb hozza házhoz a hatóságot, mint a vevőket.

A NAV-nál állítják, hogy az ellenőrzési tervek nem változtak amiatt, mert volt dolgozójuk az áfacsalások feltárásának hiányosságával vádolta őket. Igaz, a tavalyinál kicsit többet foglalkoznak majd a kiutalás előtti ellenőrzésekkel. De azért az eltérés nem lesz nagyon jelentős. Varga Árpád szerint eddig is az áfa volt a legkritikusabb adónem, és ez így is marad. A feltárt adóhiány 86,5 százaléka kötődik ehhez az elvonáshoz. A helyzet valószínűleg addig nem is változik jelentősen, amíg az Európai Unióban megmarad a hozzáadottérték-adózás. Ez ugyanis lehetőséget ad a visszaélésekre. A kérdés az adómorál és az ellenőrzés hatékonysága: ha az előbbi nem magas, az utóbbin kell és lehet mindig javítani – fogalmazott.

A NAV mindenesetre sokat vár az elektronikus pénztárgépek bekötésétől (már 47 ezer áll összeköttetésben a NAV szervereivel, és pár hónapon belül működésbe áll a többi is). Ennek már most van némi eredménye – fogalmazott. Elég csak egyetlen napra beülni egy ellenőrnek étterembe, cukrászdába vagy közértbe, és figyelni, hogy rendesen beüssenek minden tételt, máris annyi adata lesz a hatóságnak, mint eddig még soha. Az elnökhelyettes szerint volt olyan fagyizó, amely egy hideg januári napokon a kánikulában regisztráltnál nagyobb rekordforgalmat ért el, miután a hivatal egyik munkatársa nyitástól a zárásig volt jelen. Szerinte ez is fontos adat.

A hatóság már a forgalmi adatok elemzésére készül. Ahogyan attól is sokat remélnek, hogy rácsatlakoztak az elektronikus díjszedés rendszerére. Mindenhol lesznek kamionokat figyelő kamerák. Így meg tudják majd állapítani, hogy egy áru valóban elhagyta-e az országot vagy sem. Ez jól jön az áfa-lánccsalások bizonyítása esetén. A lényeg, hogy megfelelően elemzzék a kockázatokat, és szűrjék a lehetséges csalókat: amikor négyezer revizor jut 1,7 millió adóalanyra, fontos a megfelelő kiválasztási módszer – közölte.

A célzás mindenesetre elég pontos: ha egy adóellenőr kimegy, valószínűleg talál is valamit. Azt, hogy nagyjából hol kell keresgélni, az ellenőrzési tervben írják le. Az ideiben – nem meglepő módon – épp az áfacsalásban érintett területek szerepelnek előkelő helyen. Így a hús-, a cukor- és a lisztkereskedelemmel foglalkozó társaságok idén is számíthatnak az ellenőrök megjelenésére. 2014-ben sem száll le a NAV a vagyonőrökről és a munkaerő-kölcsönzőkről. (Utóbbi esetben a bejelentés megléte és a járulékfizetés a fő kérdés.) Nagyon figyelik továbbá azokat is, akik már tönkrement, adóhiányt maguk mögött hagyó cégben voltak érdekeltek. A költségelszámolásokkal vagy épp a leányvállalatokkal trükközők is számíthatnak a revizorok megjelenésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.