Erre vártunk! Újabb magyar játék tartja lázban a világot

Fejlesztője nem érhette meg a napot, amikor világhódító útjára indul az Okostojás (Smart Egg), a logikai játékok világversenyén két éve nagydíjat nyert fejlesztőjáték. Néhány héten belül Amerikában és Magyarországon egyszerre dobják piacra a tavaly elhunyt Zagyvai András találmányát, amelynek sikere a várakozások szerint nem marad majd el a Rubik-kockáétól.

Negyven év szünet után most először mutattak be magyar játékot a New York Toy Fair-en. A Smart Egg-et és kigondolóját, Zagyvai András építészt másfél évvel ezelőtt mi is bemutattuk. Akkoriban még számos kihívás, például a világszabadalom megszerzése előtt állt a találmány. Nem mellesleg az eredetileg fából faragott, kézműves remeknek is beillő alkotást sorozat, vagyis tömeggyártásra is alkalmassá kellett tenni. Ez mostanra mind megtörtént - sőt, Zagyvai András az Okostojás után még egy díjazott logikai játékkal, az Almatoronnyal is elkészült és ugyancsak elnyerte a szakma elismerését, az International Puzzle Party (IPP) fődíját -, és a játék készen állt arra, hogy kereskedelmi forgalomba hozzák.

A Smart Egg célja, hogy keresztülvezessünk egy pálcát egy térbeli labirintuson. A játék a Rubik-kockához hasonlóan az ember logikáját és háromdimenziós memóriáját veszi igénybe, egyedülálló működési elvéből adódóan azonban minden új tojás új kihívást jelent. A hamarosan műanyag formában is kapható, sorozatgyártásban készülő tojás több nehézségi fokozatban készül - rövidesen digitális változatban is elérhető lesz - , és megunhatatlanul sokféle feladvánnyal szolgál.

A Smart Egg április végén a magyar üzletekben is megjelenik, miközben a tengerentúlon a játék olyan neves játéküzletekben is megtalálható, mint a Toys'R'Us, vagy a Barnes & Noble - erre rendkívül büszkék  atalálmány jogait birtokló cég tulajdonosai.

"A vásár kezdetét megelőzően szerződést kötöttünk a University Games-szel a Smart Egg amerikai forgalmazásáról, így a kiállításon már saját standjukon mutatták be az első, hat műanyag tojásból álló sorozatot. Az a tény, hogy további 22 országgal kezdtük meg az üzleti együttműködést a rendezvény után, remekül rávilágít a piaci érdeklődés mértékére." - fogalmazott Horváth Zsolt, az Art & Smart Egg Kft. ügyvezetője a forgalmazás megkezdését bejelentő közleményben.

A játékkal kapcsolatos fokozott várakozások korántsem alaptalanok: a Smart Egg már az első találkozáskor elbűvölte a washingtoni zsűri tagjait, a  nagy múltú matematikusokat, akik hobbiként foglalkoznak logikai játékokkal, s már a két rétegből álló Okostojás esetében is elképesztő szellemi munkáról beszéltek a megoldások kapcsán. A pálcák tojásból való kijuttatásához – különösen a többrétegűek esetében – komoly térlátásra és a belső rétegek memorizálására van szükség – nyilatkozta lapunknak a feltaláló nem is olyan régen, az IPP fődíjának elnyerését követően.

Bár találmánya piaci bevezetését nem érhette meg, a logikai játékok történelmébe Zagyvai András neve kitörölhetetlenül bevonult, hiszen ő az, aki mindkét, teljesen saját fejlesztésű találmányával egymás után nagydíjat nyert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.