Erősödve lassult az építőipar

Erősödött, mégis kevesebb szerződése volt az év végén az építőiparnak, mint egy évvel korábban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) erre jutott.

A KSH gyorstájékoztatója szerint tavaly decemberben az építőipari termelés volumene 8,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A termelés mindkét építményfőcsoportban emelkedett: az épületek építése 3,8, az egyéb építményeké 13,6 százalékkal. Az év egészében az építőipari termelés 3 százalékkal bővült 2014-hez képest, az építőipar termelői árai átlagosan 2,5 százalékkal magasabbak voltak a 2014. évieknél.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 2,3%-kal emelkedett.

Tavaly decemberben az előző év azonos hónapjához képest az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 3,1, az egyéb építményeké 16,7 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 5,5 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 18,3 százalékkal bővült, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 28,1, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 12,2 százalékkal. Az épületekre kötött új szerződések volumenének növekedését sportlétesítményekre, oktatási, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű szerződések adták.

Az új szerződések elmúlt négy havi növekedése ellenére az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, december végén 48 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 35,9 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 69,1 százalékkal kisebb volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.