Erősít az EBRD

Erősíti jelenlétét a fejlettebb közép-európai országokban a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank. A pénzintézet a tervezettnél 500 millió euróval nagyobb összeget szán az itteni beruházások finanszírozására.

Kelet-Európában "a  történelem során még nem látott ütemű" átalakulás zajlott le, és a  jelenlegi válság idején a feladat annak megakadályozása, hogy a  folyamat visszaforduljon, mondták csütörtök esti londoni helyzetértékelésükben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezetői. A pénzintézet vezetői közölték: a bank a korábban szándékolt csökkentés helyett növelni fogja a fejlettebb közép-európai térség  finanszírozását is.

Varel Freeman, a tágabb értelemben vett Kelet-Európa átalakulásának finanszírozására 1991-ben alakult londoni bank amerikai alelnöke kijelentette: az EBRD - jóllehet nem utolsó  mentsvár hitelezési vagy finanszírozási szempontból - "továbbra is  nyitva van", és csak decemberben 13 tranzakciót hajtott végre  kedvezményezett térségében, félmilliárd euró értékben. - Amerre csak nézünk, tőkehiányt látunk - mondta az alelnök.

Az EBRD a nap folyamán közölte, hogy a kedvezményezett térségére adott idei növekedési előrejelzését az eddigi 3 százalékról 2  százalék alá csökkentette.

Freeman az EBRD székhelyén csütörtök este tartott  helyzetértékelés során megerősítette: a bank az idén "drámaian  növeli" tevékenységét a fejlettebb közép-európai országokban is, amelyekről a válság előtt még úgy tartotta, hogy egy éven belül már nem lesz szükségük az EBRD támogatására. Mindez azt is jelenti, hogy megfordult a  Közép-Európában eszközölt finanszírozások értékcsökkenésének  folyamata.

Freeman szerint a közép-európai kedvezményezett országok az idén a tervezettnél 500 millió euróval több új finanszírozást kapnak az  EBRD-től, amivel a kétszeresére növekszik a korábban előirányzott  összeg.

A londoni bank már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy a  válságra tekintettel 2009-ben rekord értékű, 7 milliárd euró új  finanszírozást nyújt a kedvezményezett térségébe tatozó átalakuló  országoknak, és ennek jelentős részét a fejlettebb közép-európai  gazdaságok kapják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.