Öngondoskodásból erős kettest kaptunk

Nálunk drámaian sokan gondolják úgy, hogy nem tesznek félre semmit, de az állam gondoskodjon róluk később, noha pontosan tudják, az államnak erre nem lesz ereje.

Borúsan néz ki a hazai öngondoskodás jelene és jövője – derült ki a Portfolio.hu által szervezett szakmai konferencián. Az OTP által kidolgozott öngondoskodás index, ami a pénzintézet félévente ismételt, reprezentatív felmérésén alapul,  legutóbb a 100-as értékből mindössze 36-ot ért el, amit Turny Ákos Lakossági Bankszámla és Betét Főosztály igazgatója „erős kettesnek” értékelt.

Az öngondoskodás jövőjének megítélése kapcsán négy szempontot kell figyelembe venni - mondta Holtzer Péter az Oriens IM partnere: mindenekelőtt azt, hogy a lakosságnak ténylegesen van-e miből félretennie, az iskolai oktatás helyzetét, azaz hogy a közoktatásba beépülnek-e a praktikus pénzügyi ismeretek, a pénzügyi intézményekbe vetett bizalmat, továbbá azt, hogy mennyire tudatosul az egyénben, hogy ha nem gondoskodik magáról, úgy eleve bajban van.

Holtzer – de a konferencián felszólalt egyéb szakemberek szerint is - lényegében mindegyik szempont kapcsán komoly bajok mutatkoznak.

Míg a társadalom legszegényebbjeitől nem lehet várni, hogy akár minimális megtakarításai legyenek - vannak olyan régiók az országban, ahol szinte megszűnt a pénzforgalom, árucsere zajlik- hangzott el a konferencián. Az a tehetős felső réteg, amelyiknek a kormányzati adókedvezményeknek is köszönhetően komoly lehetősége van, hogy félretegyen, az érezhetően kimenekíti Magyarországról a vagyonát, vagyis nem itt tesz félre.

Ugyanakkor a középrétegek lényegében lecsúszóban vannak: jelenleg a hazai háztartások 45 százalékának van valamilyen hiteltartozása, ebből 400 ezernek három vagy annál is több hitele. Borzalmasan vékony tehát az a réteg, ahol könnyen lehet megtalálni ezeket a megtakarításokat – summázta az előadó. A megtakarítások szerkezetét elemezve is azt látni, hogy jobbára rövid távú, 6-12 hónapra elegendő megtakarítás van.

Mindeközben Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója arra figyelmeztetett, hogy a lehangoló lakosság jövedelmi statisztikák kapcsán nem árt azt is figyelembe venni, hogy van egy olyan széles jövedelembeáramlás, szürke jövedelem, ami nem jelenik meg a statisztikában, így nem is lehet ténylegesen felmérni, hogy mekkora a jövedelem. (A KSH kimutatása szerint egy átlagos magyar fogyasztó a kimutatott jövedelme 16 százalékát költi el a mobiltelefonra, ami szimplán nonszensz). A kérdés csak az, hogyan tudják rávenni az embereket, hogy havi néhány ezer forinttal kezdjenek el valamilyen megtakarítást. Néhány tízezer forintból már egy értelmes nyugdíjkiegészítő terméket lehet létrehozni, illetve felépíteni.

A konferencián elhangzott, hogy a végtörlesztés lehetőségének a bevezetése is a felhalmozott megtakarítások terhére ment, mivel látható, hogy a nagy többség nem bankhitelekből törlesztette be devizahitelét. Katona Ildikó, az MKB Privátbank ügyvezetője ennek kapcsán megjegyezte: a kormány a végtörlesztés lehetőségét azoknak juttatta, akiknek ténylegesen nem volt rá szüksége.

Holtzer szerint az oktatás, a pénzügyi kultúra a kulcsa ennek a területnek, úgy hírlik, hogy a Nemzeti Alaptanterv megújított változata révén sikerülhet bevinni valamiféle gazdasági ismereteket a közoktatásba, amire égetően nagy szükség lenne.

Ahogy a hazai pénzügyi tudatosság általában is gyenge, az öngondoskodásról is igencsak sajátosan vélekedik a magyar társadalom. Az OTP által végzett piackutatásból kiderül, hogy a társadalom egyharmada, pontosan a 32 százaléka gondolja úgy, hogy az egyén feladata, hogy gondoskodjon magáról. A döntő többség szerint viszont az államnak lenne a feladata, hogy majd gondoskodjon róluk, míg a maradék 1-2 százalék szerint őket a gyerekeik fogják öregkorukban eltartani.

A válaszadók 45 százaléka szerint biztos, hogy nem lesz elég pénz hosszútávon a nyugdíjra az állami nyugdíjkasszában. Holtzer Péter szerint az a tény, hogy a lengyeleknél nemrégiben 67 évre emelték a nyugdíkorhatárt, illetve egyre többen és jellemzően a fiatalok vándorolnak ki Magyarországról, azt sejteti, hogy Magyarországon is a nyugdíjkorhatár emelése lesz az egyik válasz.

Ami pozitívum, hogy a korábbiakhoz képest egyértelműen nőtt azoknak a száma, akik tervezik a megtakarítást, igaz, ez azzal párhuzamosan megfigyelhető, hogy jelentősen megcsappantak a kisebb méretű banki megtakarítások, ami azzal magyarázható, hogy ezek a rétegek gyakorlatilag felélték a tőkéjüket.

Szanyi Eleonóra szociológus idézte a Corvinuson végzett két, válság előtti és utáni vizsgálatuk eredményét, amiből kiderült, hogy a válság után a megtakarítási hajlandóság növekedett, a tényleges megtakarítók száma átlagosan azonban csökkent. Az eredmények természetesen a jövedelem és iskolai végzettség szerint szóródnak, így a magasan képzett, városi rétegben jóval nagyobb volt a megtakarítók száma. 2006-ban 33,6 százalék volt azok aránya, akik semmit nem tettek félre, míg 2010-ben már 48 százalék.

A szociológus megjegyezte: téves sztereotípia, hogy a relatív szegénység az idősebb korosztályt érinti, valójában a fiataloknál magasabb, a 20-30 éveseknél 20 százalékos a szegények aránya. A megtakarítások iránt leginkább a 30-44 közötti fiatalok érdeklődnek leginkább, kérdéses, hogy mekkora összeg áll a rendelkezésükre.

A konferencián egybehangzó vélemény volt, hogy a lakosságban illetve a pénzügyi szférában is egy rendkívüli idegesség érezhető, a kormányzat eddigi lépései – a nyugdíjpénztárak einstandolása – fokozta a bizalomhiányt. Ennek kapcsán elhangzott: a nyugdíjpénztári reálhozamokat a lakosság gyakorlatilag felélte, hiteltörlesztésre fordította.

Vízkeleti Sándor, a Pioneer alapkezelő Zrt. vezérigazgatója szerint az is problémát jelent, hogy az állam eddig általában személyi jövedelemadó kedvezményeket adott az öngondoskodásra. A szakma erősen gondolkozik, hogy hogyan lehetne kiszélesíteni a megtakarítók körét, amihez kellene kormányzati támogatás.

Ugyanakkor a konferencián is előkerült, hogy részint a történelem vihara, de az utóbbi időszak kormányzati intézkedései, elsősorban a magánnyugdíjpénztárak államosítása is jelentősen rombolták a magyar társadalomban hagyományosan létezett megtakarítás étoszát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.