Erőre kapott a kínai gazdaság

Bejött a pekingi kormány gazdaságélénkítő miniprogramja – legalábbis elemzők ennek a javára írják a harmadik negyedévben mért 7,8 százalékos növekedési adatot.

Egyben felhívják a figyelmet arra, hogy a világ második legnagyobb gazdasága folyamatos ösztönzésre, központilag menedzselt fejlesztési programokra szorul, és a reformok halogatása sem vezet semmi jóra. A szeptemberrel zárult három hónapban 7,8 százalékkal volt magasabb a hazai össztermék (GDP), mint egy évvel korábban, s ezzel egy három negyedév óta tartó lassulási folyamat végére tett pontot a kínai gazdaság. A második negyedévben kimutatott 7,5 százalékos bővülés két évtizedes mélypont volt a két számjegyű növekedéshez szokott ország életében.

A statisztikai hivatal szóvivője sajtótájékoztatóján pozitív fordulatról beszélt, és a kínai gazdaság alapjainak szilárdságát méltatta. Seng Lai-jun szerint a beruházások és a belső fogyasztás húzták a GDP-t, előbbi 4,3, utóbbi 3,7 százalékponttal járult hozzá a növekedési adathoz. Hozzájuk képest negatív meglepetést keltett a külkereskedelem erős hanyatlása, ami összességében 0,1 százalékponttal gyengítette a GDP-adatot.

Az exporttal vannak komoly gondok, a szeptemberi kivitel éves szinten 0,3 százalékkal esett vissza, ami merőben szokatlan a kínai áruk felvevőpiacainak folyamatosnak hitt bővülése tükrében. Peking gyorsan és hatékonyan reagált az export visszaesésére: infrastruktúra-fejlesztési programot hirdetett, hogy vasútépítésekkel, központi beruházásokkal biztosítsa a foglalkoztatást, megelőzendő a társadalmi feszültségekhez vezető leépítéseket.

A gazdaság javuló teljesítménye enyhíti a pekingi kormányra nehezedő nyomást, hogy az export erőltetése helyett inkább a hazai fogyasztás felfejlesztésére alapozzák a reformpolitikájukat, még ha ez kisebb növekedést is eredményez. Fenntarthatósági szempontból viszont ez lehet a megoldás Kína számára. A cél, hogy a növekedési ütem ne mehessen 7,5 százalék alá. Igaz, Lu Ji-vej pénzügyminiszter júniusban még a 6,5 százalékkal is elégedett lett volna. Emlékezetes, hogy 2009-ben még 14,2 százalékos volt a GDP-bővülés tempója.

A Nemzetközi Valutaalap őszi prognózisában 7,6 százalékos idei növekedéssel számol, míg egyre több elemző szerint az adat jövőre már a hatossal számmal kezdődik. A megoldás kulcsa a kommunista pártvezetők kezében van, ők novemberben tárgyalnak majd a gazdasági reformokról, amelynek – elemzők szerint – a piacnyitás és a magánvállalatok támogatása is fontos elemét kell, hogy képezze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.