Erőműveinket megvenné, gáztárolóinkat üzemeltetné a Gazprom

A Gazprom tárgyal az E.ON-nal a nemrég átadott gönyűi gázerőmű megvételéről, az MVM-mel pedig az E.ON megvásárlás alatt álló honi gáztárolóinak üzemeltetéséről - írja meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Világgazdaság. Az orosz állami gázcéget más is érdekli.

A Gazpromot érdekli az E.ON nemrég átadott gönyűi gázüzemű erőműve; az E.ON nyitott a tárgyalásokra - írja a Világgazdaság több, meg nem nevezett forrásra hivatkozva.

Az E.ON erőművének kihasználtsága nem éri el a 30 százalékot, a magas gázbeszerzési és alacsony árameladási árak miatt nem képes nyereséget termelni. A 2006-ban tervezett 270 millió eurós beruházási összeg a 2011-es átadásra 400 millió euróra nőtt.

Az orosz gázszállítások mögött álló Gazprom - az értesülés szerint - úgy tervezi, hogy maga látná el gázzal az egységet, ily formán már "versenyképes" árat lenne képes szabni.

A lap szerint a Gazprom arra is vár, hogy az MVM megvegye az E.ON-tól a hazai gáztárolókat, mivel azután szívesen részt venne az egységek "működtetésében", bár tulajdonrészt nem kér.

A Gazprom az MVM-mel állítólag tárgyal a szintén gázüzemű, nem vagy alig működtetett litéri vagy várpalotai erőmű felújításáról is.

Ma délután veszi át Budapesten Viktor Alekszejevics Zubkov, a Gazprom igazgatósági elnöke - korábbi orosz miniszterelnök - a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal polgári tagozat elismerést - teszi hozzá az újság.

A hír kapcsán megjegyzendő, az állami Gazprom és más Kreml-közeli társaságok évtizedek óta igyekeznek magyar gázinfrastruktúra-érdekeltségeket vásárolni. Ám ez - nem kis mértékben az előző magyar kormányok politikai ellenállása miatt - eddig nem volt sikeres.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.