Erőműépítéssel terjeszkedne Európában a Gazprom

Megállapodott az orosz Gazprom és a francia Electricité de France (EdF): közösen fognak gázüzemű erőműveket építeni Európában.

Megállapodott az orosz Gazprom és a francia Electricité de France (EdF): közösen fognak gázüzemű erőműveket építeni Európában.

Egy gázipari portál híre szerint a két társaság a napokban kötött szerződést a szentpétervári gazdasági fórumon – írja a Vg.hu. Az egyezség szerint az új erőművek kizárólag olyan gázt hasznosítanának, amit a Gazprom szállít. A szerződés annak a 2009 novemberében kezdődött közös munkának a folytatása, amelyről a két vállalat még a Déli Áramlat tengeri szakaszának kapcsán állapodott meg.

Szentpétervárott a Gazprom tárgyalt egy másik francia energiavállalattal, a Totallal is a Stokman gázprojektről, amelynek elindítása a kedvezőtlenebbé vált gazdasági körülmények miatt egyre csúszik. A két cég viszonyát a napokban feszültté tette, hogy a Gazprom közölte: nem kizárt, hogy új partner száll be a gáztermelő konzorciumba a Gazprom, a Total és a Statoil mellé. (Hírek szerint a Shell.) Ezt a Total rossz néven vette, mert erről előtte nem egyeztetett vele az orosz cég.

Ám a mostani megbeszéléseken állítólag nem ez volt a középpontban, A Total vezérigazgatója szerint nincs napirenden új konzorciumi tag bevonása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.