Erőmű épül Battonyán

Négy megawatt teljesítményű, gázfűtésű villamos erőmű épül a közeljövőben Battonyán, mert a város részvételével létrehozott Energiapark Kft. 467 millió forintot nyert a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) pályázaton.

Karsai József, Battonya polgármestere elmondta: a jövendő erőmű azt az úgynevezett inertgázt - alacsony éghető gáz tartalmú földgázt - fogja hasznosítani, amelyet korábban azért sajtoltak vissza a földbe az olajbányászat során, mert a hagyományos gáz 29 ezer megajoule fűtőértékével szemben csak 18, legfeljebb 20 ezer megajolue fűtőértéket tudott teljesíteni. Így az inertgáz feldolgozása nem volt gazdaságos, ráadásul az 1998 előtti állami fúrásoknál keletkező inertgázt 65 százalékos bányajáradék terhelte, s ez végképpen elriasztotta a potenciális befektetőket.

A polgármester, aki egyben országgyűlési képviselő ezért még tavaly ősszel egy törvénymódosító javaslatot nyújtott be, s ez alapján az inertgáz bányajáradéka nyolc százalékra csökkent.

Az Energiapark Kft.-ben az önkormányzatnak 25 százalékos üzletrésze van, amelyet alapvetően a terület és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra biztosításával jegyzett le, míg a fennmaradó részt egy szegedi vállalkozás birtokolja, amelyik képes az összesen egy milliárd forintba kerülő projekt önrészét biztosítani.

A képviselő elmondta, a tervek között már szerepel, hogy az erőmű kapacitását további hat megawattal bővítik. Ez azt jelenti, hogy csak az erőműbe több mint kétmilliárd forintot invesztálnak, újabb pályázat és vállalkozói tőke segítségével.

Karsai József hangsúlyozta, hogy önmagában az erőmű legfeljebb 10-20 munkahelyet teremt a térségben, ám már készülnek arra a feltehetően szeptemberben kiírásra kerülő pályázatra, amelynek segítségével két lépcsőben, összesen 10 hektáron építenének üvegházat, ahol az erőműben keletkező hulladékhőt hasznosítaná. Az üvegház megépítését egy olyan vállalkozás közreműködésével tervezik Battonyán, amelyik az országban már 24 hektáron működtet hasonló technológiát.

A képviselő a térség foglalkoztatási helyzetében igazi áttörést ez utóbbi beruházástól várja, álláspontja szerint az üvegházi növénytermesztés és -feldolgozás, valamint a csomagolási, esetleg a hűtési feladatok már legalább 200 új munkahelyet teremtenének a városban. A polgármester szerint a több lépcsősre tervezett fejlesztés el fogja érni az 5 milliárd forintot.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.