Érik az állami mobilcég: az NMHH kigolyózta az ellenfeleket

Csak az állami konzorcium licitálhat első körben a mobil-frekvenciákra, a másik két jelentkező pályázatát ugyanis tartalmi és formai hiányosságokra hivatkozva nem vették nyilvántartásba.

Négy jelentkező pályázatát vette nyilvántartásba a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a mobiltenderen. A három jelenleg is szolgáltató mobilcég mellett a Magyar Posta-Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Villamos Művek alkotta konzorcium jelentkezését tartották alakilag érvényesnek. 

Az RCS&RDS S.A., (a DIGI tulajdonosa)  valamint a VIETTEL Group esetében az NMHH-nak a pályázaton való részvételhez szükséges nyilvántartásba vételt meg kellett tagadnia - áll a hatóság közleményében. 

A romániai illetékességű RCS&RDS S.A. társaságnál a dokumentáció előírásaiban szereplő, a jelentkező által irányított társaságok piacfelügyeletidíj-tartozására vonatkozó feltétel nem teljesült, míg a vietnámi székhelyű VIETTEL Group által benyújtott jelentkezés több súlyos – hiánypótlás útján már nem orvosolható – formai hiányossággal rendelkezett - adta hírül a médiahatóság. 

Ez azt jelenti, hogy a kilencszázas frekvenciák "A" blokkjáért induló állami konzorciumnak a licit első fordulójában nem lesz versenytársa. Vagyis, licitálnia sem kell, és csak a hatóságon múlik, elfogadja-e az állami cég ajánlatát. A már piacon lévő cégek csak akkor licitálhatnak, ha az első fordulóban nem születik olyan ajánlat, amelyet a hatóság elfogad. 

Kerestük az NMHH-t, és a most kizárt cégeket is, hogy megtudjuk: konkrétan milyen díjakkal tartozik az RCS&RDS, illetve milyen konkrét hiányosságai voltak a Viettel pályázatának. A hatóság egyelőre nem válaszolt a kérdésünkre, míg a pályázókat nem értük el. Piaci információink szerint a Viettel kizárását indokló pontok meglehetősen "erőltetettek", s jogilag is vitathatóak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.