Eredménytelen egyeztetés a MÁV és a szakszervezet között

Nem állapodtak meg a szerdai munkaügyi egyeztetésen a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) és a MÁV-társaságok képviselői a szakszervezet követeléseiről, illetve egy esetleges sztrájk alatt nyújtandó még elégséges szolgáltatásról. A munkaügyi vitát egy később egyeztetett időpontban folytatják.

A tárgyaláson Bárány Balázs, a VDSZSZ alelnöke, a szakszervezeti tárgyaló delegáció vezetője elmondta, hogy követéseik változatlanok.

A VDSZSZ eredeti követelése 10 százalékos többlet béremelés a kiszervezett MÁV-társaságok munkavállalóinak a megajánlott 6,9 százalék felett, a MÁV Cargo privatizációs bevételéből 250 ezer forint kifizetése valamennyi vasutas számára. Ez egészült ki azzal a követeléssel, hogy a korábban bezárásra szánt 38 vasúti szárnyvonalon maradjon meg a személyszállítás valamint a munkáltató 1,1 százalékos béremeléssel kompenzálja a vártnál magasabb inflációt, illetve munkáltatói érdekből ne legyen az idén létszámleépítés a társaságoknál.

A munkáltató, a MÁV Zrt., a MÁV-START és a MÁV-GÉPÉSZET képviselői közölték, hogy nem tudják teljesíteni a szakszervezet követeléseit.

Bárány Balázs, az egyeztetést követően az MTI-nek nyilatkozva úgy vélekedett: a MÁV-csoport továbbra is azt gondolja, hogy a vasutasok belefáradtak, megtörtek, és tudomásul vették a "csak azt lehet kapni, amit a gazdik odanyújtanak" magatartást. Ezt a munkáltatói hozzáállást a szakszervezet nem tudja elfogadni, és nem látják indokát annak, hogy a munkáltató miért nem tesz kisérletet a megállapodásra kompromisszumos javaslatok alapján.

Bárány Balázs úgy fogalmazott, hogy a tulajdonos a tűzzel játszik, mert nagy a vasutasok elégedetlensége a velük való bánásmód miatt.

A VDSZSZ alelnöke elmondta, hogy munkabeszüntetésre még nincs kitűzött időpont, de követeléseik alátámasztásaként, nyomásgyakorlásként sztrájk lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.