Érdemes elgondolkozni az aranypiac Darth Vaderén?

Annyira lement az aranybányarészvények árfolyama, hogy elemzők már érdemesnek tartják a vételüket. Kilátásai miatt a bányaóriás Barrick Gold papírja számít a legígéretesebbnek.

Az aranybányák részvényeinek árfolyama az utóbbi hónapokban lemaradt az aranyártól, ami azonban egyáltalán nem meglepő, miután e cégek profitját az arany ára és a termelési költsége közötti különbség adja. 2008-ig az aranybányarészvények árfolyama követte az aranyárat, azóta azonban a növekvő kitermelési költségek, néhány aranylelőhely politikai kockázata, valamint a gazdasági félelmek hatására ez az összefüggés megszűnt – írja elemzésében a befektetési aranyok forgalmazásában érdekelt Conclude Zrt.

Emiatt teljesítenek alul most az aranybányarészvények az aranyárral szemben, ami negatív befektetői szentimentet váltott ki e papírokkal szemben. Elemzők azonban épp mostani alulértékeltségük miatt látnak üzleti lehetőséget az aranybányarészvényekben. A legígéretesebbnek a kanadai Barrick Gold Corp. papírjait tartják.

A világ legnagyobb aranybányászati cége 27 bányát működtet Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Ausztráliában és Afrikában. A Barrick Goldot a „Golden Bug”-ok („Arany Bogarak”) előszeretettel nevezik az aranypiac „Darth Vader”-ének. A cég akkor kezdett felívelni, amikor alapítója, a magyar származású Peter Munk (aki Demján Sándorral közösen a magyarországi székhelyű TriGránit-csoportnak is a tulajdonosa) az olaj- és gázüzleten elszenvedett jelentős veszteségei miatt az aranyra kezdett fókuszálni.

1986-ban a Goldstrike Mine akvirálásával hatalmas aranykészletre tettek szert Nevada államban. A bánya az úgynevezett Carlin érctelep-képződési típusba tartozik, melyhez hasonló ércesedést Magyarországon is kimutattak a közelmúltban. A cég 1995-ben vette fel a Barrick Gold Corp. nevet. Történetében mérföldkő volt, amikor 2001-ben 2,3 milliárd dollárért megvásárolta a Homestake Mininig Companyt, az USA egyik legrégebbi, az 1870-es évek végén létrejött aranybányacégét, ezáltal ugyanis a Barrick egy csapásra a világ akkori második legnagyobb aranytermelőjévé vált.

Öt évvel később pedig már övé lett az első hely, a Placer Dome 10,4 milliárd dollár értékű felvásárlásával. 2009-ben azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy bejelentette, fokozatosan lebontja elhíresült fedezeti eladási pozícióit (angolul: hedge book), amivel addigra már több mint 5 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a növekvő aranyárfolyam miatt. Ehhez a cégnek tőkét kellett emelnie 3,5 milliárd dollárral.

Részvényének mostani árfolyama a szeptember közepi 43 dollárról novemberre 34 dollárra esett, ami csak hajszállal marad el az éves minimumtól. A Barrick 10,2-es P/E rátája a legalacsonyabb a szektortársaihoz képest, ezzel szemben az egy részvényére jutó nyereségének 29 százalékos növekedési rátája a legmagasabb. Az a tény, hogy David Einhorn ismert hedge fund menedzser megduplázta Barrick-részesedését a harmadik negyedévben (1,9 millió Barrick-részvénye immár hosszú portfóliójának 1,3 százalékát teszi ki) és annak olcsóbbodása ellenére sem szállt ki, meghozhatja a befektetők Barrickkel szembeni bizalmát.

A Barricknak ambiciózus tervei vannak költségei csökkentésére és réztermelése növelésére. Új vezérigazgatója, Jamie Sokalsky a cég bányászati egységköltségét a mostani 575 unciáról 500-525 közé akarja leszorítani a következő években. A költségcsökkentés alapvetően a Dominikai Köztársaságban és a chilei–argentin határnál elhelyezkedő két bányából eredhet, melyek viszonylag alacsony költséggel működnek.

Bár a Barrick aranytermelési előrejelzését 7,3-7,5 millió unciára szállította le a korábbi 7,8 millióról, Sokalsky bízik abban, hogy a termelés a következő években fellendülhet. Ha az arany és a réz ára magas marad, akkor az alacsonyabb termelési költségek nagyobb működési cash-flowhoz vezethetnek. Ennek ellenére a Barrick-részvények árfolyama közel 30 százalékkal esett az idén. Október végére az árfolyam 33 dollárra, az 50 és 200 napos mozgóátlag alá zuhant, s azóta is e körül mozog. A másik nagy aranybányarészvényhez, a Gold Fields Ltd.-hez hasonlóan a Barrick Gold az idén több mint 10 százalékkal teljesítette alul a referenciának számító, 16 legnagyobb aranybányarészvény mozgását követő Gold Bugs Indexet.

Figyelembe kell venni ugyanakkor, hogy a nyersanyagrészvények az árupiaci árak volatilitása miatt önmagukban is kockázatosak. Az aranyár váratlan zuhanása az aranybányarészvényeket is magával ránthatja. További kockázatot jelent, hogy számos aranybánya politikailag, gazdaságilag instabil környezetben helyezkedik el. Ezért a 34-35 dollár közötti szintet ideális beszállási pontnak tartó elemzők azt javasolják, hogy 32 dollárnál érdemes stop loss megbízást adni széles sávban. Ha az aranyárak viszonylag magasak maradnak, akkor 24 hónapon belül a Barrick-részvények árfolyama akár 45-50 dollárig mehet fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.