Érdektelenségbe fulladt a népszavazás a ciános bányáról

Érvénytelen lett a ciántechnológia betiltásáról rendezett nagybányai népszavazás. A szavazóknak csak a nyolcada ment el a referendumra. Igaz, többségük ellenzi a technológiát.

Érvénytelen lett a ciántechnológia és az ólomkohászat betiltásáról rendezett nagybányai népszavazás, mivel a lakosságnak mindössze 12,67 százaléka járult az urnák elé - adta hírül az Agerpres román hírügynökség hétfőn.A lakosság felének plusz egy főnek kellett volna voksolnia ahhoz, hogy érvényes legyen a referendum. A vasárnapi népszavazáson részt vett személyek elsöprő többsége ellenezte a bányászati ciántechnológiák alkalmazását az erdélyi településen.

A helyi választási iroda képviselői szerint a több mint 124 ezer lakosból 62 500-nak kellett volna állást foglalnia ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen. Ehhez képest alig 15 900-an jelentek meg az urnáknál.

A szavazóknak két kérdésre kellett válaszolniuk. Az első kérdésre, miszerint egyetért-e a bányászati ciántechnológiák alkalmazásával Nagybánya területén 576 személy (3,62 százalék) válaszolt igennel, és 15 225 (95,88 százalék) állampolgár ütötte a pecsétet a nem szót tartalmazó keretre. A második kérdés arról szólt, hogy a lakosság egyetért-e a bányászati nyers- és hulladékanyagot felhasználó ólomkohászattal. A szavazó polgárok közül 800-an (5,03 százalék) szavaztak igennel, 15 017 személy (94,5 százalék) viszont nemmel voksolt.

A népszavazást a helyi önkormányzat írta ki, amely meg akarja akadályozni az orosz tulajdonban lévő Romaltyn Mining Rt.-nek a 2001-es tiszai ciánszennyezést okozó egykori Aurul vállalat helyén tervezett ciántechnológiás beruházását. A városi tanács ugyanis áprilisban felfüggesztette az építkezési engedélyek kibocsátását, hogy meghiúsítsa a Mihail Prohorov orosz milliárdos érdekeltségébe tartozó társaság tervét.

A Polyus Gold aranykitermelő óriás nagybányai leányvállalata több tíz millió eurós beruházással kívánja feldolgozni az évtizedeken át a kitermelés nyomán felgyűlt aranyat és ezüstöt egy Nagybánya közeli zagytározóból. A városatyák azonban kifogásolják, hogy az oroszok külföldről is a Zazar-parti városba szállítanának nyersanyagot, amiből ugyancsak cianidos módszerrel nyernék ki az aranyat és az ezüstöt.

Ludescher István, Nagybánya RMDSZ-es ügyvezető polgármestere korábban úgy nyilatkozott a Krónika című erdélyi napilapnak, hogy a népszavazás akkor is fontos politikai üzenet, ha érvénytelen lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.