Érdeklődünk a bősi és a mohi erőmű iránt

Sokak mellett magyar cégek is rajthoz állhatnak a bősi vízierőművet és a mohi atomerőművet birtokló Szlovák Villamos Művek többségi részvénycsomagjáért zajló versenyben. Brüsszelben nem szeretnék, ha az oroszok nyernének, sőt Magyarország mögött is az oroszokat sejtik.

"Magyarország" érdeklődik a Szlovák Villamos Művek eladó 66 százaléka iránt - mondta a 444.hu-nak a lap brüsszeli forrása. A többek között a bősi vízierőművet és a mohi atomerőművet birtokló szlovák társaságnak csupán 33 százaléka áll a szlovák állam tulajdonában, a fennmaradó 66 százalék az olasz Enelhez került 2006-ban. Az Enel november végéig körülbelül hatszázmilliárd forintnak megfelelő euróért adná el az ennek kevesebb mint feléért vásárolt csomagot.

Az online lapnak az állami MVM általánosságban megerősítette, hogy érdeklődik a lehetséges befektetési célpontok iránt, illetve "szívesen átvállalja a térségből kivonuló multinacionális cégek szerepét". A cikk a Molt is lehetséges pályázónak nevezi, de az olajcég részéről nem közöl reakciót.

Beszámolójuk szerint az ukrán-orosz válságig a csomag biztos vevőjelöltjeként az orosz Rosatomot tartották számon, de az embargók óta egy ilyen ügylet vállalhatatlanná vált. A további vevőjelöltek között tartják számon magát a szlovák államot, a francia GDF Suezt, a State Grid Corp. nevű kínai állami hálózatüzemeltetőt, a cseh és szlovák vállalkozók tulajdonában lévő Energetický a průmyslový holdingot (EPH), valamint a cseh állami CEZ-t. Mivel valamennyi vevő egyedi feltételeket szabott, akár kisebb szeletek eladási is elképzelhető. A lap szerint Brüsszelben attól tartanak, hogy Magyarország Oroszország strómanja lehet az ügyben.

Szakértők az ügy kapcsán lapunknak úgy vélekedtek: se az MVM-nek, se a központi költségvetésnek nincs hatszázmilliárd forintja egy ilyen ügyletre. Ennek megfelelően az állami MVM nagyfokú kreatív alkotókedvet tükröző nyilatkozata igencsak duplafenekűre sikeredett, hisz csupán azt erősítették meg, hogy általánosságban érdeklődnek bármely befektetési lehetőség iránt, "multinacionális" vállalatokat pedig már Magyarországon is lecseréltek, így az E.ON-t a gáznagykereskedelemben és -tárolásban, vagy - legalábbis pár hónapig - a Főgáz kisebbségi részvénycsomagját birtokló RWE-t.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.