Hatalmasat csúsztat az NGM közleménye a luxemburgi bíróság döntéséről

Szerintük az Európai Bíróság döntésében megerősítette, hogy a hazai kiskereskedelmi ágazati különadó nem valósított meg diszkriminációt a különböző értékesítési formák között. A Európai Bíróság honlapja szerint viszont igen.

Sikernek értelmezi a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a luxemburgi bíróság szerdán hozott döntését a kiskereskedelmi különadóról.

Az NGM közleménye szerint  ugyanis a bíróság megállapította, hogy az "ágazati különadó nem ütközik az uniós jogba".  A bíróság ítéletéből következően a hátrányos megkülönböztetés uniós jogi tilalmával, az uniós jogi alapjogokkal, különösen a letelepedés szabadságával nem ellentétes az olyan adó, mint amilyen a magyar ágazati különadó volt. Ezzel az utolsó ágazati különadót érintő uniós eljárás – Magyarország számára pozitív eredménnyel – lezárult - írja az NGM közleménye.

Ezen túlmenően a kommüniké szerint "a kormány üdvözli a Bíróság döntését, hiszen megerősíti a magyar álláspontot, mely szerint a hazai ágazati különadó sem közvetlen, sem közvetett diszkriminációt nem valósított meg a különböző értékesítési formák, így a franchise-jellegű értékesítés és az üzletláncban történő értékesítés között sem. "

A luxemburgi bíróság az ítéletről kiadott kommünikéje itt olvasható magyarul.

Az  NGM állításával szemben feketén-fehéren olvasható, hogy a kérdéses magyar szabályozás közvetetten, de  hátrányos a vállalkozások egy részével szemben. A bíróság ítélete leszögezi: önmagában a különadó valóban nem diszkriminatív, ám az a mód, ahogy a magyar különadót kivetették, az közvetetten de hátrányba hozhatott egy vállalkozói kört.

Ezek után a hazai, székesfehérvári bíróság megítélése lesz, hogy ténylegesen megvalósult-e a diszkriminatív adózás. Amennyiben igen, úgy súlyos kártérítési perek várhatóak.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.