Equilor: újabb intézkedési csomag jöhet a választás után

Az ország adósságának finanszírozása legkésőbb az önkormányzati választások után ismét az érdeklődés középpontjába kerülhet, amikor a kormány az Equilor Befektetési Zrt. várakozásai szerint előállhat egy újabb intézkedési csomaggal.

A befektetési társaság keddi sajtótájékoztatóján Szántó András deviza üzletág igazgató azt mondta: azzal számolnak, hogy az önkormányzati választások után prudens, nemzetközileg is inkább kedvelt gazdaságpolitikát fog folytatni a kormány.

Ezért, és amiatt, hogy Magyarország késleltetve reagál a világ eseményeire, várhatóan idővel elmúlik a forintról a gyengülési nyomás.
Az Equilor azzal számol, hogy az idén 1, jövőre pedig 2,3 százalékkal nő a magyar gazdaság. Jövő év első negyedévében 25 bázispontos kamatemelést valószínűsít a befektetési vállalat.

Az Equilor szerint jövőre a gazdasági élénkülés, valamint a kamatemelkedés hatására a forint erősödhet a 265-ös szint irányába. A cég szerint még lehetnek kellemetlen pillanatai a frankhiteleseknek, de jövő év elejére tartós fordulatot vár, 200 környéki stabilizálódással.

A befektetési cég szerint az idei évben és jövőre gyengébb szinten nyugodhat meg a piac, átmenetileg tesztelheti a 290-290-ös szinteket, 265-280 forint körül stabilizálódó árfolyammal várják a 2011-et.

Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői arra számítanak, hogy az ősz folyamán egyre több külső és belső bizonytalanságot keltő hír fogja megrázni a piacokat, így a hazai pénz- és tőkepiacon volatilis mozgásokra érdemes felkészülni.

Szántó András elmondta, hogy várakozásaik szerint az idei év utolsó és a jövő év első negyedévében lassulni fognak a vezető gazdaságok, ami lefelé ható kockázatokat hordoz a magyar export számára. Úgy vélik, hogy az idei második félévben megfordulhatnak a piacok, Ázsia "feljön", Európa és az Egyesül Államok alulteljesítő lesz. Azzal számolnak, hogy a mesterséges gazdaságélénkítő programok kifutnak, ezért egyszerre lassulnak a fejlett piacok. A jövő év a "kivonulási stratégia" várás jegyében telik.

Az igazgató szerint a jövő évben elindulhatnak a kamatemelések, s ez előbb várható az Egyesült Államokban, mint Európában.

Kérdésre válaszolva a deviza üzletág igazgató azt mondta, a bajba jutott devizahiteleseket megsegítő, korábban bejelentett 8 pont közül egyedül az segít, hogy hosszabbíthassák meg a hitelek futamidejét az adósok. Ezzel azonban eddig is éltek a bankok.

A szakember szerint a többi intézkedés alapvetően nem oldja meg a devizahitelesek problémáit, viszont rontja a már különadóval sújtott bankok profitabilitását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.