Nem ússzuk meg az újabb megszorítást?

Kiigazító csomag nélkül nem lesz tartható az idei 2,9 százalékos deficitcél – állítják az Equilornál, emlékeztetve arra, hogy a padlót fogott infláció miatt jelentős adóbevételektől esik el idén a költségvetés, de a helyzeten ront a dohány- és szeszesital-forgalom visszaesése is.

A mozgásteret szűkíti az is, hogy a tavalyi hatszázmilliárd forintos tartalékhoz képest meglehetősen szűkre szabott, 213 milliárd forintos kerettel rendelkezik most a kormány. Szántó András lakossági üzletágvezető.szerint a várható megszorítások közvetlenül nem a lakosságot érintik majd, és a kis- és középvállalkozói szféra is megúszhatja, viszont egyes szektorok szereplői ismét pakkot kaphatnak a nyakukba, példaként a pénzügyi szféra újabb megsarcolását említette.

A szükséges kigazítás mértékét 2-300 milliárd forintosra becsülik az Equilornál, és a csomag döntően a bevételnövelő intézkedéseket tartalmazhat majd.

Jobb hír, hogy a hitelminősítők a második félévben már feljavíthatják a jelenleg befektetésre nem ajánlott, bóvli kategóriában szereplő magyar államadósságot, a makrogazdasági előrejelzések javulására való hivatkozással – mondta az Equilor negyedéves prognózisának csütörtöki ismertetésekor Szántó András.

Az elemzői konszenzus a jövő évre várja a felminősítések megkezdését. Azt az Equilornál is látják, hogy nem minden mutató felel meg a hitelminősítői elvárásoknak, elsősorban az államadósság továbbra is magas szintje és annak ugyancsak magas devizaaránya okoz fejfájást. (Az idén 81,8 százalékra, jövőre pedig 82,7 százalékra teszik a GDP-arányos mutató szintjét, szemben a kormány 79,1, illetve 78,9 százalékos céljával.)

A felminősítés átmeneti forinterősödést okozhat, és az állampapírok hozamára is nyomást helyezhet, de ez a "paradicsomi" állapot hamar elmúlik. Az év végén 305, jövőre 320 forintos euróra számítanak az Equilornál, s ez az államadósság alakulásánál is erős kockázati tényezőt jelent.

Eközben az MNB katonatisztként szabdalja tovább a kamatot, most májusban a 2,50 százalékos rátát tíz bázispontos "tehertől" szabadítják meg, de a kamatpálya a 2 százalékot is elérheti, hogy aztán bármilyen esetleges belső vagy külső sokkhatás esetén akár 5 százalékig is visszaemelkedhessen – pillanatok alatt.

A felminősítés egyértelmű nyertese a részvénypiac lehet, ahova visszatérhetnek a befektetési szempontból a bóvlikategóriát tiltott zónaként kezelő alapkezelők. Az állampapírpiacokon már észlelhető a likviditás növekedése, ami annak köszönhető, hogy a jegybank a kéthetes kötvényeket betétté alakítja át, így a kereskedelmi bankoknak nem lesz értelme ebben parkoltatni fölös pénzüket, jobban járnak, ha állampapírt vásárolnak forintjaikból.

Az idei év hátralévő időszaka még "zajos" lesz, a devizahiteles mentőcsomag várható összetétele még vihart kavarhat, de később elülhetnek a hullámok.Szántó András úgy érzi, a kiszámítható gazdaságpolitika felé veszi majd az irányt a kormány, kérdés, hogy mennyire lesz eltökélt és következetes ebben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.