Egészséges a gabona, de kevés a termés

Jövő héttől - tekintettel az aratásra - könnyített szabályok érvényesek a mezőgazdasági gépekre, jelentette be Szollár Domokos kormányszóvivő. Az őszi búza negyedét már betakarították.

Az idén a helyi záporok nehezítik meg az aratók munkáját. Ilyenkor, ha munka közben a zivatar meglepi a kombájt, fel kell függeszteni az aratást, s a bérkombájnok más, az eső által nem látogatott táblába mennek. Raskó György a lajoskomáromi Győzelem Kft. vezetője arról számolt be, hogy információi szerint a Dunántúlon az országutakon intézkedő rendőrök gyakran súlyos bírsággal illetékék azokat a kombájnosokat, akik – engedély nélkül használva a közutat – táblát váltottak. 

Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke munkatársunknak elmondta, hogy az agrártárcánál működő aratási bizottság több ülésén is elhangzott: az idei időjárás miatt az utakat igénybe vevő gazdák számára a türelmetkellene kérni a hatóságoktól. Előre ugyanis nem lehet megtervezni a nagyméretű mezőgazdasági gépek munkáját és így úthasználati engedélyeket kérni. Hetekkel ezelőtt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége hasonló ügyben fordult a segítségért a fölművelésügyi miniszterhez.


Szollár Domokos a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a mezőgazdasági munkagépeknek az aratás idején - a jövő héttől - egyszerűbb, olcsóbb és könnyebb lesz közlekedni a közutakon. Mint mondta, az aratás idején a munkaterülethez viszonyítva nem 20, hanem 50 kilométeres körzetben nem kell engedélyt kérni a közútkezelőtől. További könnyítés, hogy ha valakit mégis megbüntetnek az ötven kilométeres körzeten kívül eső közlekedés miatt, akkor a korábbinál hatvan százalékkal kisebb összegű büntetést kell fizetnie.

Vancsura József csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az őszi búza negyedét már betakarították. Az eddigi eredmények szerint négymillió tonna termés várható. A malmok 1,2 millió tonnából lisztet őrölnek, kétmillió tonna jut az állatoknak, s a maradékot exportálják. Az elnök a búzát egészségesnek mondta, utalva a napokban kirobbant fuzárium botrányra. Hozzátette: a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt azonban idén a korábbi évinél mintegy 30 százalékkal kevesebb kalászos gabonát takaríthatnak be a termelők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.