Enyhül a nyomás a Mol-vezéren

Közvetve enyhülhet a horvát ügyészségi nyomás Hernádi Zsolt Mol-vezéren az után, hogy a horvát alkotmánybíróság hatályon kívül helyezte az Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök büntetőügyében hozott ítéletet – vélik az ügyet ismerő szakértők.

A horvát Jutarnji list című lap értesüléseit idézve, az MTI arról tudósít, hogy a horvát testület kedden eljárási hibákra hivatkozva hatályon kívül helyezte azt a jogerős ítéletet, amely nyolc és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte Sanadert a Hypo Bank- és az INA–Mol-ügyben. Az eljárást meg kell ismételni. Sanader mégsem hagyhatja el a börtönt, mert egy másik ügy miatt vizsgálati fogságban tartják.

Az eljárás megismétlése belpolitikai feszültségekhez vezethet a jelenleg baloldali kabinet irányította országban. A jobbközép politikai táborhoz tartozó volt kormányfőt 2012 novemberében első fokon tíz év börtönbüntetésre ítélték háborús nyerészkedés, hivatali visszaélés és vesztegetés miatt, ezt a horvát legfelső bíróság tavaly nyolc és fél évre enyhítette.

Hernádi Zsolt
Hernádi Zsolt
M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Az egyik vádpont szerint Ivo Sanader a Moltól tízmillió euró kenőpénzt fogadott el azért, hogy a magyar olajipari társaság az INA legnagyobb, de még 50 százalék alatti tulajdonosaként átvegye a második legnagyobb részvénycsomaggal rendelkező horvát államtól az energiacég irányítási jogait. A Mol számos alkalommal határozottan visszautasította a Sanader-perben rásütött vádakat. A döntés elsősorban nem is Hernádi Zsolt büntetőjogi helyzetére hat, hanem a Mol pozícióját javítja a horvát állammal szemben amerikai és svájci választott bíróságok előtt zajló, anyagi természetű pereiben – vélik forrásaink.

A horvát kabinet ugyanis a Sanader elleni ítéletre hivatkozva szeretné semmissé nyilváníttatni az irányításszerzést. A hivatkozott eljárási hibák viszont akár a Hernádi elleni vádakat is megdönthetik. Hazai panaszok szerint a horvát ügyészség és bíróság ezt a korrupcióvádat egyedül egy kétes hitelességű személy nyilatkozatára alapozta, az így kirajzolódó képbe nem illő – például a magyar ügyészség által felkutatott – tényeket pedig egyszerűen nem vette figyelembe.

Ha erre egy újabb fordulóban már tekintettel kell lenniük, az akár gyökeresen módosíthatja az ítéletet. Mivel Hernádi Zsolt horvát pere vádemelés után pont a bírósági szak elején jár, az alkotmánybírósági döntés ismeretében nem zárható ki, hogy egy új eljárásban a kettőt egyesítik.

Addig viszont a Mol-vezér valószínűleg továbbra se kerül le az Interpol körözési listájáról. Így – mivel a magyar állam nem adja ki – az idei nyári szabadságát is belföldi tájakon töltheti. (M. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.