Enyhítettek a ciprusi tőkekorlátozásokon

Utolsó intézkedésével enyhített valamelyest a ciprusi pénzmozgások szigorú korlátozásán Mihalisz Szarrisz, aki kedden lemondott a pénzügyminiszteri posztról.

Mihalisz Szarrisz nélkül folytatódhat a ciprusi válságkezelés: a pénzügyminiszter kedden lemondott posztjáról, azaz nem adja már a nevét az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap által kínált tízmilliárd eurós hitelcsomag feltételeként előírt megszorításhullámhoz. Szarrisz lemondását a trojka képviselőivel folytatott tárgyalásai után jelentette be, hangsúlyozva, hogy eredeti vállalását – a hitelcsomag megszerzését – teljesítette.

Távozását emellett azzal is magyarázta, hogy a ciprusi válság kialakulásának, a bankrendszer összeomlásának okait és felelőseit feltáró vizsgálat egyik alanyaként ezt tartotta etikusnak. A vizsgálatot Nikosz Anasztasziadesz elnök rendelte el kedden, s azt háromtagú, nyugalmazott bírákból álló bizottság végzi majd el. Az elnök megköszönte Szarrisz munkáját.

Az exminiszternek komoly érdemei vannak abban, hogy a hitelcsomag eredeti feltételein menet közben részben lazítani tudtak. Pénzügyminiszterként kiadott keddi, utolsó rendeletében az eddigi ötezerről 25 ezer euróra emelte a központi bank engedélye nélkül végrehajtható banki tranzakciók felső határát, és a csekkek beválthatósági limitjét havi kilencezer euróban állapította meg. Egy héttel ezelőtt, a bankok még a kéthetes szünetet követő csütörtöki kinyitására készülve rendeltek el tőkekorlátozó intézkedéseket, megelőzendő a bankpánik kialakulását. A korlátozások feloldását a lehető leghamarabbi időpontra ígérték, eleget téve az EU ezzel kapcsolatos kérésének.

Az ország két legnagyobb bankjában tartott, százezer euró feletti betétek azonban döntően továbbra is zár alatt állnak, ezek egyszeri megadóztatásából fedezik ugyanis a bankmentő csomaghoz előírt 5,8 milliárd eurós önrészt. A bankmentéshez a nagybetétesek pénzének 37,5 százalékát használják fel – bankrészvénnyé konvertálják –, 22,5 százalékot pedig szükség esetére tesznek félre, tízszázaléknyi betétet viszont felszabadítanak. A háromszáz eurós napi pénzfelvételi limiten és a külföldre vihető, ezer euróban maximált készpénzmennyiségen nem változtattak. Az összes korlátozást egy hónap múlva oldhatják fel – írja a Reuters.

A ciprusiak egy év haladékot kaptak, így csak 2017-re kell hozniuk a hitelezők által megkövetelt számokat, nevezetesen a költségvetés elsődleges – kamatkötelezettségek nélküli – többletét négy százalékra kell javítaniuk az idén várható 2,4 százalékos hiányról. A társasági adókulcs 10-ről 12,5 százalékra, az áfakulcs 17-ről 18 százalékra növelése, az élvezeti cikkeket sújtó adók emelése is része az alkunak, amitől az idén 351 millió eurós bevételt várnak Nicosiában. A tízmilliárdos nemzetközi hitel kamata 2,5 százalék, törlesztését tíz év múlva kell megkezdeni. Az utolsó részlet 2035-ben válik esedékessé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.