Enyhített valutaváltási szigorán az ukrán jegybank

Lakossági nyomásra valamelyest enyhítette a nemrég megszigorított valutaváltás feltételeit az Ukrán Nemzeti Bank (NBU), amely engedélyezte a kereskedelmi bankoknak, hogy a magánszemélyektől személyes adataik rögzítése nélkül vásárolhassanak valutát – adta hírül szerdán a Zerkalo Nyegyeli című ukrán hetilap online kiadása.

A honlap idézte Szerhij Arbuzov jegybankelnököt, aki kijelentette: az NBU figyelembe vette, hogy miként reagált a társadalom az új valutaváltási szabályok bevezetésére, s az objektív és szubjektív tényezőkre tekintettel egyszerűsítette a természetes személyektől történő valutavásárlás feltételeit a bankoknak. Az egyes bankok műszaki felkészületlenségét is figyelembe véve az NBU úgy döntött, hogy a pénzintézetek természetes személyektől a személyazonosságukat igazoló okmány felmutatása mellett, annak fénymásolása nélkül vehetnek valutát – tette hozzá.
      

Arbuzov azt is elmondta, hogy a könnyítés hamarosan hatályba lép, és az Euro 2012 labdarúgó Európa-bajnokság befejeződéséig marad érvényben.

Az NBU a múlt hónap végén szigorította meg magánszemélyek számára a valutaváltást, kisebb összegek esetében személyazonossági okmány felmutatásához, 50 ezer hrivnya (kb. 1,25 millió Ft) fölött a személyes adatok felvételéhez kötötte a pénzváltást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.