Enyhe ítélet a Gazprom kémperében

Egy év börtön - két évre felfüggesztve. Ennyit kaptak fejenként az ipari kémkedésen lebukott Zaszlavszkij fivérek. A „szenvedő fél" a Gazprom állami monopólium lett volna, ám az üzletileg hiperérzékeny adatok átadására nem kerülhetett sort, azt megakadályozta az Orosz Állambiztonsági Szolgálat (FSB).

Az ügyben ítélkező moszkvai bíróság bizonyítottnak látta, hogy a harmadik legnagyobb olajtársaságnál, a British Petrol és az orosz TNK közös vállalatánál, a TNK-BP-nél foglalkoztatott Ilja Zaszlavszkij és a moszkvai British Councilnál állást vállaló Alekszander Zaszlavszkij a Gazprom után kémkedtek, s egy meg nem nevezett energetikai vállalat képviselőjétől vásároltak volna üzleti titkot képező információkat.

Ezek átadását tavaly március 12.-én a FSB ügynökei meghiusították. Arról meg szól a Reuters jelentése, hogy a maga az információkat felkínáló ember tudott-e az akcióról, mindenesetre vélelmezhető, hiszen szerepéről az FSB szóvivője hallgatott, nyilván azért, mert az illető együttműködött a hatóságokkal.

Az esetre a százezer főt foglalkoztató TNK-BP-nél dúló hatalmi harc kellős közepén derült fény. A fele-fele arányban brit illetve orosz tulajdonú TNK-BP-nél a külföldi menedzserek kiszorítása, ezzel együtt az irányítás átvétele volt a tét az 50 százalékos orosz tulajdonrészen osztozó négy multimilliárdos oligarcha - Mihail Fridman, Viktor Vekszelberg, Leonard Blavatnyik és German Khan - számára. A csatában durva eszközök alkalmazásától sem riadtak vissza, így a brit menedzsereket vízumuk lejártakor egyszerűen kiutasították az országból, és „Jukosz-módra" az adóhivatalt is aktiválták az ügyben.

A cég brit vezérigazgatója is egy darabig Londonból volt kénytelen irányítani az olajtársaság ügyeit. Szakértők azt is feltételezték - nem teljesen alaptalanul - hogy a kiszorítósdi mögött maga a Kreml áll, amely az akkori, kiemelkedően magas energiaárak által generált extraprofiton nem akart mással osztozni. A BP helyére a Gazprom vagy a szintén állami Rosznyefty lépett volna.

A konfliktus végülis a színfalak mögött békésen rendeződött, tavaly októberben a felek eltekintettek az egymással szemben fennálló vélt vagy valós követeléseiktől, és „közösen tervezik a fényes jövőt" - amint azt a békepipa elszívásakor Tony Hayward, a BP vezérigazgatója kijelentette. Minden bizonnyal az amerikai-orosz kettős állampolgárságú Ilja Zaszlavszkijjal közösen, hiszen a lebukott kém továbbra is a TNK-BP alkalmazásában áll.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.